Tgrclaw Creative Commons License 2015.01.12 0 0 61038

Talán nem épp ez a topik a megfelelő a kérdésemre, de hátha:

 

Vettem a Penny-ben egy kapcsolós hálózati elosztót, amin a kapcsoló kb. 3 nap és 10 kapcsolás után elromlott (a kapcsoló mozog, de az érintkező bezárva ragadt) . (a max terhelés olyan 300W volt rajta és kikapcsoláskor még terhelés se volt rajta, csak olyan 10W) 

 

A kérdésem nem is kifejezetten ezzel kapcsolatos, de rávilágít egy problémára. Ez a "termék" egy Kínából importált hulladék. Ma honnan tudhatom, hogy az amit a boltban árulnak (nem a kínai piacon vettem), megfelel-e az EU-ban jelenleg érvényes szabványnak, kell-e valamilyen jelzésnek lennie a terméken, amiből tudom, hogy nem fog megrázni, felgyulladni, vagy kárt okozni a rácsatlakoztatott berendezésekben. 

 

Magán a csomagoláson (nejlonzacskót lezáró papíron) van CE jelzés, de azt én is rá tudom nyomtatni bármire. Az elosztón viszont nincs semmi ami arra utalna, hogy bármilyen EU-s, vagy akár kínai szabványnak megfelelne-e. A gyártó van rajta és a típus: AOBOER GZBK01/01-2

 

Szóval honnan tudom, hogy ma egy konnektor, elosztó, olvasólámpa, kávédaráló, vagy bármilyen elektromos berendezés megfelel-e az érvényes szabványnak?