.:(gabor):. Creative Commons License 2015.01.07 0 0 55097

Én ma kezdeményeztem egy nemzetközi tudakozódást (Mexico) és valószínűleg a jövő héten is kell egyet indítanom (Russia), ha lejár a 30 nap, mert mind a két esetben csak annyi látszik a magyar posta oldalán, hogy elméletben elhagyták az országot az ajánlott levelek. A mexikói online trackingben semmi nem látszik, az oroszén pedig csak annyi, mint a magyarén. A mexikói vevő már finoman érdeklődött, az orosz még nem szólt.

Elméletben a tudakozvány elindítása után 60 naptári napuk van, hogy szóljanak, hogy mi a búbánat lehet a levelekkel, de azt mondta az ügyintéző, hogy ha 1 hónapon belül nem kapok semmi infót és a posta környékén járok, akkor ugorjak be érdeklődni. Korábban minden alkalommal megkérdezték, hogy mennyi volt a küldemény értéke, de ma csak az érdekelte őket, hogy miben küldtem (bélelt boríték), mekkora volt a boríték és hogy mi volt a tartalma. Pedig előre felkészültem, hogy 50 USD-t fogok kamuzni, nehogy a fix kártérítési összeg alatt próbálkozzanak.

 

Érdekességek: Egy december 10-én feladott ajánlott levelet január 5-én kézbesítettek Olaszországban. Az olasz posta dec. 29-én érkeztette be, de tuti, hogy már a célországban volt a feladást követő 4-5 napon belül.

 

A Fehéroroszországba (Belarus) és Kazahsztánba feladott levelek Moszkván keresztül mennek, az orosz posta oldalán ugyanúgy lehet online trackelni, mint az Oroszországba küldött leveleket és még a vámot is megjárják a nyomonkövetés szerint.