GPS Creative Commons License 2015.01.05 0 0 83615

 

"Nekem az a tippem, hogy nem egyforma vastagok a fűrészlapok és túl nagy a kotyogása a támasztó görgőben, ezért tud elfordulni könnyen a lap."

 

Áhh, az én tapasztalatom szerint nem.

 

Különben is, a lap elfordulását nem a görgő nútja gátolja meg, mert az max. oldalirányba vezet (valamennyire) illetve a pendelt adja.

A penge azért nem fordul(hat) el, mert az fixre van rögzítve a munka-szárba - ami rendszerint egy 10-15 mm széles lap, ami viszont a formája miatt nemigen tud forgolódni a pályájában.

 

Az én gépemnél minden lóg: a görgő vezetőszára, azon belül a görgő maga is mocorog oldalirányba a helyén - a lap meg aztán végképp vidáman van a görgő-nútban, még a legvastagabb is - a vékonyakról nem is beszélve.

Még újkorában sem volt sokkal jobb - azóta már km-t vágtam vele, a leg-lehetetlenebb anyagokban - tehát jócskán kopott is.

 

De mindennek (szinte) semmi jelentősége nincs az egyenes-vágásnál - még ha ezt egyesek vitatják is.

 

Ne feledd: vannak (szak)emberek, akik az ősrégi, madzagos-keretes fűrésszel úgy tudnak vágni, hogy az ácsceruza nyoma ottmarad mindkét vágott darabon.

Pedig a majdnem méter-hosszú fűrészlapot két újjal lehet több mm-t is csavargatni középen, bármennyire is feszítik a madzagot.

És mégis nyílegyenesen és merőlegesen vág vele - az, aki tud.

 

Nekem például ez a mutatvány egyáltalán nem megy. De ez nem a fűrész hibája, sem a lapé, hogy középen nincs merevítve.

.

Előzmény: Törölt nick (83611)