Szedi73 Creative Commons License 2015.01.03 0 0 1793

Üdv Mindenkinek!

 

Mosógépvásárlással kapcsolatosan megosztanám veletek saját történetem és néhány (szerintem) hasznos infót.

December 31-én 17:55-kor 25 éves Hajdu Energomat mosógépünk váratlanul úgy döntött, hogy a 2015-ös évet már nem folytatja velünk. Ahogy néztem csapágyas lett. :( Ott ültünk szilveszter napján egy halom szennyes tetején (mert párom valamilyen megfontolásból mindig akkor kezdi el a mosást, amikor már nem nyílik a fürdőszoba ajtaja a sok szennyestől...) és azon morfondíroztam, honnan szedjek egy másik mosógépet ilyenkor. 3 gyerekes család lévén gyorsan kellett döntenünk, de mivel másodikáig esélyünk nem volt, hogy új gépet vegyünk, így volt időm alaposan körbe nézni a neten. 2 napig éjjel-nappal (Kistarcsa :) ) olvastam a kommenteket mindenféle mosógépről, magánszemélyek és mosógépszerelőkét egyaránt, felhívtam haverokat, megnéztem rengeteg típust a neten... Nem vagyunk gazdagok, de nem okozott volna problémát, ha egy 300 ezer Ft-os gépet kellett volna megvennünk. Mivel azonban építkezünk, tavasszal inkább arra fordítottam volna ezen "szerény" összeg többségét. Így az olcsóbb és egyszerűbb gépekre szűkítettem a kört. Na, de nem csak ezért. Pl.: Barátomnak van egy 280 ezres csoda AEG mosó masín, ami 2 éven belül beadta a kulcsot (még jó, hogy garis volt). Olvastam az internetes kommentekben olyat, akinek a cége 800 ezres ipari gépet vett, és 1 év elteltével a mosógépszerelő szinte családtag lett náluk. Szerelő szakik azt állítják (és ez nagyjából mondjuk egy Audi A8 kontra Audi A3-ra is igaz vagy bármilyen bonyolultabb és egyszerűbb gépre), hogy minél "okosabb" egy mosógép (tele gyakorlatilag felesleges funkcióval), annál nagyobb a hibalehetőség is. Saját tapasztalatból írták sokan, hogy 80 ezer alatt nem kapni normális, hosszútávon használható gépet, 150 ezer fölött meg nagy a sansz, hogy pénzkidobás lesz a vége. Így 80-150 ezer magyar forint közé lőttem be azt az összeget, amennyiért mosógépet szerettem volna vásárolni. Nagyjából a Zanussi, Whirlpool, Ariston, Beko, Hotpoint és az egyéb noname márkák vételétől a neten leírt rengeteg negatív tapasztalat miatt alapból elálltam. Nekem (nekünk) az egyszerű kezelhetőség és a hosszú várható élettartam volt a legfontosabb szempont. Én napi szinten használok iPad-ot, okostelefont és számítógépet, de az azokban lévő funkciókat szívesen kihagynám egy mosógépből...

Amit a legjobban dicsértek az a Miele és az AEG volt, de magas fogyasztói és alkatrészárának köszönhetően ezeket kizártam a vásárolhatósági körből. Maradt a szintén viszonylag pozitív tapasztalatokkal illetett Siemens, Bosch és LG. Szerencsére a csömöri Auchanban tőlünk 2 utcára pont találtam egy nekem megfelelőt, de mivel már ott nem volt készleten, ezért átautóztunk a nem sokkal messzebb lévő fóti Auchanba. Újságos akcióban 84,990.- Ft ért (+5000,-Ft 1 év extra gari) vásároltuk meg ezt az  LG F10C3LD-t. Interneten keresztül megrendelhettem volna 78.000.-ért is, de mint mondtam volt, SOS kellett a szerkezet, így nem volt más lehetőségem. 3-4 nap kiszállítási idő alatt maga alá temetett volna minket a szennyes, és mivel a vásárlás napján péntek volt, hétfőn meg már iskola és munka is kilátásban, ezért szorított az idő...

Még a délután beüzemeltem, és már mostunk is. Eddig minden ok, szépen és nyugiban mos, nem ugrál, nem nyekereg és a kikapcsolást szép kis dallamcsengéssel :) jelzi. Inverteres direct drive motorral szerelt /utána olvastam ennek is, ez egy gondozásmentes motorfajta szénkefe nélkül (inverter), ráadásul közvetlenül forgatja a dobot a mosógép belsejében (direct drive), így nincs ékszíj, ami elszakadhat és ez újabb meghibásodási forrás lehetne, illetve a rázkódás is minimális/. A gyári 2 éves teljes körű garancia mellé még vettem plusz 1 évet 5000.-ért. A motorra meg 10 év gyári gari van, úgy hogy addig talán nem is lesz vele gond. Azt mondják általában 1-2-3 évet bírnak a mai mosógépek, így érdemes olyan gépet venni, amire több éves extra garanciát adnak (mondjuk a motorra 10 év az szerintem nem rossz). Az LG-ket hosszú élettartamuk miatt kifejezetten dicsérték, így ezt választottuk. Valamint fontos az egyszerű kezelhetőség, és várhatóan hosszú élettartam és a jól kiépített szervizháttér, ha esetleg még is valami gond lenne pár év múlva. Egyelőre (1 nap után) elégedettek vagyunk, remélem 10 év múlva is ugyan ezt tudom majd leírni. :)

 

LG F10C3LD mosógép előnyei:

Egyenletes rezgésmentes centrifugálás, stabil működés, egyszerű kezelhetőség, kis helyigény. Várhatóan hosszú motor élettartam (Inverter Direct Drive). 2 év gyári +1 év vásárolt teljes körű és 10 év gyári motor garancia.

 

LG F10C3LD mosógép hátrányai:

Nincs rajta hátralévő mosási idő kijelzés. Talán nem olyan halk, amilyennek titulálja a cég (de nem gáz, enyhén TU-154-es hangja van centrifugálásnál, de nekünk a kazánházban kapott helyet, így a szobában már nem is hallani). Egyébként lehet mellette normális hangerővel beszélgetni, nem olyan hangos mint egy rakéta porszívó. :)