Lezlinilzenterepasztala Creative Commons License 2015.01.01 0 0 2677

Üdvözletem mindenkinek!

 

Pár éve járunk szaunázni a sárvári szaunavilágba, a mai nappal bezárólag ki is körvonalazódott bennem egy vélemény magáról a létesítményről és a látogatókról is.

 

Maga a szaunavilág felépítése és hangulata nagyon tetszik, az ott dolgozókkal e pár év alatt kedves ismeretségek szövődtek, megszerettük őket. Hangulatos és nagyon profi felöntéseken vehettünk részt nekik köszönhetően.


A fő problémákat akkor is és ma is a "kedves" látogatók okozták. Az dolgozóknak lehetetlenség mindenkire odafigyelniük, felhívni a figyelmüket a helyes viselkedésre. ( sajnos néha az sem figyel ilyenekre, aki megtehetné )
Csak néhány esetet sorolnék fel az előforduló emberi igénytelenségek és bunkóságok sorából :
Megdöbbentően sok azon férfi nemű élőlények száma, akik csupán azért fizetik ki a nem kevés belépődíjat, hogy a beteg szemeiket legeltessék a zuhanyzónál, vagy épp véletlenül a szaunák bejárata előtt ülnek le a székre "pihenni". Félreértés ne essék : én sem vagyok vak, és prűd sem. De szaunázni és pihenni járunk ( járnánk ) oda, nem élményeket szerezni.
Aztán ott vannak az "alfa-hímek", akik ugyan a szaunázás írott is íratlan szabályairól mit sem sejtenek, ám hatalmas hangjukkal és megjátszott jókedvükkel mindenkivel tudatják, hogy ők itt a dominánsok.
Az ilyen viselkedés szánalmas, nem csak a szaunában. Legalább valóban alfa-hímek lennének, nem szánalmas kiskutyák, akik versenyszerűen hugyozzák oldalba a villanyoszlopokat, hogy melyikük a faszagyerek.
Említésre méltóak az újgazdag csoportosulások, akik senkire és semmilyen szabályra nincsenek tekintettel. Beront a "falkavezér" a szaunába, kitárja az ajtót az ők privát felöntésüket előkészítve, magasról tesz rá, hogy mások nem azért ülnek odabenn, mert a buszt várják. A tekintetes úr arra sem veszi a fáradtságot, hogy közölje - hova nem gondolok - megkérje a kedves benn tartózkodókat, hogy amennyiben nem szeretnének részt venni az arisztokrácia privát felöntésén, úgy legyenek kedvesek távozni. Bepakolja a kegytárgyait a padokra, nekiáll szellőztetni, és távozásunkkor úgy néz ránk, mint ha két darab nyúlszar gurult volna ki az ajtón.
Nemtől, kortól és társadalmi rangtól függetlenül az emberek többsége nem ismeri a szaunázás szabályait, vagy abszolút nem is érdekli őket. A szaunalepedőt arra használja, hogy bebugyolálja magát, mint egy múmia, holott néha ki-ki villan a lepedő alatt "felejtett" fürdőruha is. Az egyáltalán nem érdekes, hogy a lábairól, a fejéről az ülőhelyekre csöpög az izzadtsága. Kivétel nélkül az összes szauna bejárata előtt piktogrammok és rövid, érthető magyarázatok segítenének a helyes használatban. Persze ezek elolvasása és értelmezése hatalmas fájdalommal járna, és hát az ember nem azért fizette ki a belépőt, hogy olvasson...
Nem tudom szó nélkül hagyni azokat az igénytelen vendégeket, akik nem csak hogy szaunázás után nem fürdenek, de valószínűleg otthon sem. Volt olyan eset, hogy a pihenőtér másik sarkában érezhető volt a kedves vendég jelenléte, persze ő ebből semmit sem érzékelt még akkor sem, amikor láthatóan üresedtek a körülötte lévő nyugágyak. Természetesen eszébe sincs szaunázás után letusolni, miután a padokon is otthagyta a nyomát. Agyonrágott és állandó téma ugyan, de szintén megemlítem azokat a nem kicsit túlsúlyos embereket, akik előszeretettel mutogatják bájaikat, de sem a szauna használatának szabályaira, sem az igényességre nincs törekvésük. Hangsúlyozom: nem a méretük zavar, hanem az igénytelenségük. A kivételeknek pedig mély tiszteletem, mert vannak, ezt is tapasztalom. Viszont az egészséges életmód nem a szaunázással kezdődik és ér véget, ez önmagában elég kevés, még ha jól is esik üldögélni a melegben. Aztán ezért lehet engem köpködni, meg vitatkozni ezen, de előbb inkább elgondolkodni kellene rajta...
A pihenőtér nyugágyait sokan magukénak érzik. Ma egy pár a felső térben elhelyezett kis kandalló köré telepedett, körben kiteregették a lepedőiket, törölközőiket. Mi ugyan eljöttünk hamar, de könnyen lehet, hogy azóta már a vacsora is elkészült a kis családi fészekben...Egy másik kedves vendég a mellettem lévő nyugágyat vette használatba, az enyém pedig megfelelt neki éjjeliszekrénynek, mert arra helyezte el a félig megrágott almáját és a pohár vizecskéjét. No, ekkor pakoltunk össze, és jöttünk el. Azt már csak érintőlegesen jegyzem meg, hogy a belépéskor sajnálattal közölték, hogy szaunalepedőt már nem tudnak adni, az elmúlt napokban elhasználták az összeset, és a patyolat meg zárva. Semmi gond, használtuk a törölközőinket. Ám átöltözésünk közben a patyolat mégis kinyithatott, mert a már benn lévők és az utánunk érkezők többsége friss, száraz szaunalepedővel volt felszerelkezve...

 

Ezek ellenére megyünk még, mert - mint említettem - a hely szép, és hangulatos. Ám az emberek viselkedése évről évre egyre undorítóbb lesz, és ha jól gondolom, nem csak Sárvárra jellemző ez.

 

Minden szaunázni szerető és tudó embernek kellemes és ilyen élményektől mentes szaunázást kívánok!

 

Balogh László