vidékipupák Creative Commons License 2014.12.22 0 0 41142

Nem a spéci szerszámmal van probléma, mert azt bármikor elkészítem. Hanem többek közt utálom a kockás kenyeret, mert eszembe jut, mikor 56-ban itt voltak az oroszok, mint "felmentő sereg" és osztogatták a fekete kockás kenyeret.

Nagyon sokszor sütöttem kenyeret, mindig friss élesztővel, de mindig éreztem az élesztő ízét. Porélesztővel soha nem próbálkoztam. No meg az sem mindegy, hogy mennyibe kerül, amit sütök. Lehet kenyérlisztből is sütni, de az már nem kifizetődő. Én minden kenyeret a legolcsóbb lisztből sütök és csak a jelenlegi recept vált be igazán, csak ezt a kenyeret tudom megkenni, mert nem morzsálódik, nem savanyodik, a csomagolásnak köszönhetően nem szárad ki. Csak azóta sütök folyamatosan kenyeret, mióta felfuttatom az élesztőt, azóta nekem tökéletesen megfelel a minősége. Ja, az elfelejtettem leírni, hogy gyerekkoromban a kenyerek általában 2 kg.-osak  voltak és én azt az állagot, tömörséget és ízt akartam érezni. Gyerekkoromban még a zsömlét is meg lehetett vajazni, a vajnak vaj íze, a tejfölnek tejföl íze és állaga volt. A mai tejföl az inkább egy gyenge minőségű krémsajt, a vaj meg inkább margarin. Mint ahogyan a mai csirkék sem olyanok, mint a házilag nevelt csirkék. Igaz, a házi csirkét 2,5 kg-osan nem lehet kirántani, mert mire eléri azt a súlyt, már csak sütni, vagy pörköltnek jó.

Amit én sütök kenyeret, azt meg lehet kenni, nem folyik át rajta a libazsír, és nem a tenyeremet kenem meg. Lehet hogy a gyári kenyér laza, jóízű, sok-sok levegővel felfújt, de az nekem nem kenyér. Még a prézlinek is sütöm a kenyeret, kiszárítom és ledarálom, mert sajnos sokszor tapasztaltam hogy a bolti prézliben vagy gríz, vagy kukoricagríz van. (Nem is szólva az orromat megcsapó egérvizelet szagról). Ezt azért érzem pontosan, mert sokszor tapasztaltam, mikor a műhelyembe bejöttek az egerek. Ugyanazt a szagot éreztem a bolti "zsemlemorzsa" nevű nem tudom miben. Azt is összemászták az egerek, még szárazkenyér korában. Nekem megéri, hogy olyat egyek, amiről tudom, hogy mi van benne. Persze lehet "tanyasi" csirkét is nevelni 2 hónap alatt hibrid csirkéből, csak az utolsó 1-1,5 hét alatt fokozatosan kell áttérni befejező tápról a kukoricadarára és ettől aztán szép sárgák, jóízűek és mégis kiránthatóak lesznek. Ezt sokan árulják tisztítva "tanyasi" csirkeként, aki meg nem ismeri a technológiát, az megveszi kétszer olyan drágán, mint az ugyanannyi idő alatt szintén tápon felnevelt hibrid csirkét. Ezt azért tudom, mert én is neveltem így csirkét, de csak magamnak, nem eladásra. Végül is jóízű, kirántható, anyagilag nekem is megérte, hát még annak mennyire megéri, aki eladja.  Egyébként a szomszédaim közül sokan felhagytak a kenyérsütéssel, mert sokkal egyszerűbb készen megvenni mindent. Én meg szeretek sütni, főzni, és azt hiszem elég tűrhetően. most is, hogy jön a karácsony, nem csak kenyeret sütök.

Előzmény: .ETNA. (41141)