kellyboy2006 Creative Commons License 2014.12.22 0 0 38834

Ahogy esetedben a "hagyományos vállalkozók" sem általánosítás, amihez ugye hasonlítod a vállalkozásodat, mondván jobb a Tied struktúrája. Hiszen kevesebbet kell dolgozni, nincs napi 16 óra meló, stb.

 

Ez mint mondtam megállja a helyét, ha egy kényszervállalkozásról van szó. De konkrét eseteket is említve kiderült  a 15 év alatt, nem csak két konkrét esetben, hogy van más alternatíva is, és egy "hagyományos vállalkozó" jobb eredményeket ér el, mlm-en kívül,mint mlm-ben.

 

Szkepticizmus és feltételezésről csak annyit, hogy nyilván azok a  tapasztalatok beszélnek, vagy beszélhetnek belőlem, amikor ezen alapuló feltételezések mentén tovább viszem/visszük az egy mondatos "marketingblöfföt" és szépen a végére kiderül, hogy az eredeti kijelentésben van némi túlzás.

 

A szkeptikus hozzáállás alapja, hogy az mlm-re jellemző, ahogy Te is írtad a felsővonaladról, hogy nem Te keresed a "lehetőséget", hanem az talál meg Téged, ahogy anno volt a "Jó helyen, jó időben" c. Amway lemezen is. Amíg valaki valamit ajánl, és nem Te érzed a szükségességét hogy Te azt keresd magadtól, addig a megtalálónak kell meggyőzni (multi level) marketinggel a leendő fogyasztót, hogy vegye meg, rendelje meg, lépjen be, stb. Az addigi vásárlói szokásait Te akarod megváltoztatni, nem ő magának.

 

Üzleti szempontból meg ez hatványozottan igaz. Felelős döntést csak akkor tudsz hozni, ha a SWOT-ba közel minden veszély és gyengeség bekerül, ahogy az alultervezett cashflow-ba a kiadási tervezetbe, majd később  monitoring és controling kapcsán a megvalósításba is.  Majd ha tervezésekor minden pozitív akkor újra átrágva, átgondolva hibát keresve derül ki, hogy valóban pozitív, vagy valahol megvezettük magunkat/vagy megvezettek minket. Ezáltal rosszul mértük fel a "Lehetőséget". És akkor még ott van a költséghaszon elemzés is:

 

" A projektet csak akkor célszerű jóváhagyni, ha az eredeti feltételezések reálisnak tűnnek és a döntéshozó hajlandó kockázatokat vállalni."

 

"Összefoglalva, a bizonytalanság és a kockázatok elemzése során az alábbi lépéseket kell megtenni:-    össze kell gyűjteni az inputokra, outputokra, a piacokra, a fogyasztókra, az előkészítésre és az indítási szakaszra vonatkozó eredeti feltételezéseket;-    felül kell vizsgálni ezeknek a feltételezéseknek a megalapozottságát (a projekt környezetének/ kontextusának megfelelő elemzésén alapulnak-e azok vagy ilyen elemzések nélkül születtek?)-    az eredeti feltételezések alapján ki kell számolni az NPV illetve az IRR mutatót;-    meg kell jelölni olyan eltéréseket, amelyek realisztikusak az eredeti feltételezésekhez viszonyítva (minél megbízhatóbb a kontextus-elemzés, annál kisebb eltérésekre van szükség);-    újra kell kalkulálni az NPV illetve az IRR mutatót a módosított feltételezéseknek megfelelően;-    meg kell határozni az ún. átváltási értékeket;-    át kell tekinteni az eredményeket és mérlegelni kell azt, hogy nem kell-e módosítani a projektet, nem lehetne-e kedvezőbben alakítani a külső tényezőket"

 

http://lengyelpiroska.hu/tamogatase/konyv/5.%20Jovedelmezoseg%20elemzes%205.1.%20Penzugyi%20koltseg-haszon%20elemzes.html

 

 

Előzmény: Törölt nick (38832)