aranyapám Creative Commons License 2014.12.21 0 0 2674

Sziasztok!

Most értem haza a sárvári Danubius hotelből. Szauna ügyben egy pár tapasztalat:

A SAUNALAND nevő szaunavilág elvileg textilmentes. Kivétel délelőtt és délután 1-1 óra. A szálló több helyén is olvasható - a szauna meztelen jellegét sajnos nem eléggé hangsúlyozó - tájékoztató szerint ebben a 2 órában fürdőruhában is szabad szaunázni. (Én úgy értelmeztem, hogy aki meztelenül akar szaunázni, az ezekben az órákban is megteheti.) 

De mivel Magyarországon vagyunk, a gyakorlat egész mást mutat. A kijelölt időszaktól függetlenül mindig voltak fürdőruhás szaunázók, nemcsak a magyarok, de németül beszélők közül is. A szaunavilág bejáratán mindenki fürdőruhában megy be, esetleg a kényesebbnek ítélt testrészeket törülközőbe vagy lepedőbe csomagolással takarja el.

Benn aztán háromféle variáció létezik:

       1. Leveszi ami rajta van, és rendeltetésszerűen használja a szaunát, gőzfürdőt, stb.

       2. Fürdőruha marad, de a szaunalepedővel úgy bebugyolálja magát, hogy eltakarja a fürdőruhát.

           Látszólag rendesen szaunázik.

       3. A szaunavilágot fürdőruhában használja.

A wellness felügyeletével megbízott alkalmazott mentségére mondom, hogy ő nincs benn állandóan a szaunavilág előterében, ezért nem is tudja, mi történik odabenn. Ezzel együtt nem tartom valószínűnek, hogy bármelyik vendéget felszólítaná alkalomadtán a szauna elhagyására.

Bár nem volt nagy forgalom, de annyit sikerült leszűrni, hogy nemtől és nemzetiségtől függetlenül a 40+, 50+ és 60+ korosztály nagy része az 1. kategóriába tartozik. Fesztelenül, de nem kihívóan járkálnak (járkálunk) ruha nélkül. A fiatalabbak egy része a 2. variáció szerint trükközik, az összes többi a textilesekhez tartozik.

Néhány szó a sárvári szaunavilág szolgáltatásairól. A szálloda semmi szaunaprogramot nem szervez. Ez néhány alkalmazottal folytatott beszélgetéseimből derült ki. Pedig állítólag lenne igény pl. különféle szeánszokra. A szauna területén nincs merülőmedence, jégkása, de hideg vizes vödör sem. Ez utóbbi kettőnek még talán lehetne helyet is szorítani. Az összes hűtési lehetőség két zuhanyfülke nagyátmérőjű zuhanyrózsákkal és skótzuhannyal.

 

Magamról annyit, hogy a 60+ korosztályhoz tartozom, és csak az idén januárban fedeztem fel a textilmentes szaunázás előnyeit a korábban gyakorolt fürdőruháshoz képest. Életkortól függetlenül mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy személyesen tapasztalja meg a ruhátlan szaunázást és a szaunavilágok íly módon élvezett egyéb szolgáltatásait. Megéri legyőzni az emberbe belenevelt szégyenérzetet!

 

Laci