Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.19 0 0 1912

Szia! Értem amit mondasz. Az alacsony keretes kaptáraknak épp ez az előnye.A sok kis keret. Vagyis ott fiókos kezelés van.

Csak nagyon ritkán kell kint a méheknél keretes kezelést alkalmazni.Bármilyen keret méretnél teszed le a voksot tudnod kell csak erős családokkal működnek jól,  amiért hunoros lettem hasonló okból tettem.Ami tudnod kell Fekvővel kezdtem és volt a méhesemben közép boconádi, Hunor rakodó ,aztán fekvők ebből a méretből.Az NB keret méretnek majdnem minden változata.10-12 keretes egyenlő keretes rakodó,aztán kombinálva ezeket feles méztérrel.15-24 es hagyományosan berendezett kaptárak.Évekig próbálkoztam egymás mellett  működ tetetve őket. 

Valami hasonlót ajánlok neked.Vagyis pár kaptárt állíts be a Dadant méretből .Azt meg látod. Nekem jó 3 év kellett az egységesítéshez,és még 3 ahhoz hogy egy forma kaptárakban legyenek.

Ne kapkodj. Van időd.

Az anyarácsra mindenképp szükség van. Lehet nélküle méhészkedni de sok gond és baj származik a hiányából. Természetesen a jó anyarácsot kell használni. Olyan aminek a nyílása,nem kicsi,nem nagy.A lehető legnagyobb felületen tudnak átjárni rajt a méhek.

A hegesztet a legjobb olyan amit a Draszer árul. Szóval használj.Ne hallgass senkire. Jól használva egy csomó időt megtakaríthatsz vele,

Nekem a Hunorban is van. Az enyém az műanyag.Az Egri méhészboltból való.Ami hátránya van léckeret kell hozzá ,különben nem stabil.Nincs rögzítve mint az NB-en volt szokás.Vagyis bár melyik fiók alá,fölé mehet.Attól függően,hogy az anyát hova akarom rakni.

Ez a lényege az anyarácsnak.Ami még fontos lehet Gondolom olvastad már Dr VIzce Ernő Az alacsony kertes rakodó kaptár című könyvét. Amennyiben még nem ajánlom.Sok fogást használok belőle a Hunorokhoz is.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (1911)