Jam Clerk Creative Commons License 2014.12.19 0 0 1911

Jelenleg 1/2NB rakodókban vannak. A váltási igényem indoka egyszerűen csak annyi, hogy továbbra is kezdő vagyok, viszont az eddigi tapasztalataim alapján nem tetszik a 20 keretes "pepecselés" a fészekben, azt másképpen (könnyebben? pontosabban?) érzem bővíthetőnek a középmagas keretes megoldás esetén (nem egész fiókkal, csak 1-1 kerettel, igény szerint), viszont a rakodó rendszerrel nincs bajom (Faluba Zoltán könyve szerint egyébként az Egységes mind rakodó, mind fekvő kaptárban használható, tehát ha beválik, és öregkoromra is maradok ennél, akkor is használható marad - de ez még odébb van).

A hizlalt lépek visszarágását én is olvastam, de az tudtommal csak az igen erős családnál fordul elő, és én lennék a legboldogabb, ha a családjaimnál mégis szükség lenne a rács használatára - mert akkor ez ugyebár azt jelenti, hogy erősek :)

A téli szűkítés miért hátrány? Tavaszig elméletileg a 1/2NB-s család is visszaesik 1 - 1.5 fióknyi méretre (tavasszal is 1 fiókon vettünk "rendes" családokat, és most is csak azért vannak 2 fiókon, mert kell az élelemnek a hely - az viszont folyamatosan fogy), és gondolom, az NB és a Hunor is ugyanígy csökken valamennyire.

Az pedig, hogy kevesebb fér az autóra, valóban csak vándorláskor lehetne probléma, de ha belegondolok, ez sem feltétlenül van így. Egyrészt nem szeretnék vándorolni (ekkor egyáltalán nem érdekes), másrészt pedig, ha 1/2NB fiókossal vándorolnék, ami adott esetben 3 fiókon van, az még magasabb is (3 x 19 = 57 centiméter), mint az Egységes + 1 darab 1/2NB méztéri fiók 33.5 + 19 = 52.5 centiméterje. Ha nincs fenn méztéri fiók, de a család amúgy két kicsi fiókon él (ami azért elvárható), megint nincs gond, mert akkor is alacsonyabb. Mindenesetre bízom ebben a típusban. Tudom, nem a keretméreten múlik a dolog, hanem a család erősségén és a méhlegelőn, de ha számít valamit a méhész rokonszenve is, akkor én erre szavazok :)

Előzmény: Cirkusz01 (1910)