Téli nap Creative Commons License 2014.12.19 0 0 2752

 Hány éves az a kazán ,hogy most ismerkedsz vele ??

 

 Erről jut eszembe, hogy párnapja kétségbeesve telefonál a lányom, hogy nincs se fűtés se melegvíz  - este fél tizenegykor és  hogy hová telefonáljon , sehová.  aztán reggel ütögeti a fehér csövet hátha beindul.

Nem indult be.  Meg hogy melyik a levegőcső,  melyik a füstcső ? A levegőé  a  fehér, a füstcső    a fényes inox. Az egyik a lichthofból jön - a levegő cső, a másik a falba megy, tehát a kéménybe.

 Mindegy, az ütögetéssel nem indult. Csak rákérdeztem ezt a gyógymódot honnan vetted ? hát a szomszédja a 40 éves magányos tanárnőtől, neki ugyanilyen kazánja van.

 Végül estére megoldódott a probléma. Nem magától. Nem volt víznyomás, egy hozzáértő 20 másodperc alatt kiderítette.

 

 Tehát nem árt az alapvető ismereteket egy készülékről megszerezni.

 

 Amúgy  egy másik készüléken pl. 30 hiba lehetőség van. pl. nincs áram, pl. nincs a hálózatra csatlakoztatva - na ezt pechre pont nem jelzi a készülék. Aztán nincs gáz  - mert el van zárva valamelyik gömbcsap, nincs vízhálózati nyomás, nem megy ki a füst, nincs levegő utánpótlás és így tovább.

 Mondjuk sok kezelési útmutatóba ez nincs is világosan leírva,  vagy a használó nem olvassa el, nem érti meg,  elkallódik az a kezelői utasítás stb.

 

 

 

 Nyár elején vásároltam egy Whirpol mosógépet. ment minden, de kb. 3 nap múlva  leállt művelet közben. Mindig azt írta ki, hogy nincs vízutánpótlás. Ami nem igaz, mert az volt . vagy 10 próba után csak kihívtam a szervízt. kijöttek és készségesen elmagyarázták, hogy nem víz nincs csak kicsi az áramlás. Nyitottunk a csempeszelepen és azóta működik.

 Mi a konkluzió ? Hát nem 32 nyelven kell a használati útmutatót kinyomtatni,hanem egy nyelven és szabatosan megfogalmazva.

 Mert a nincs víz az nem egyenlő a kevés vízáramlással.

 A fentebb bemutatott kazán egyébként 9 éves, hiba még nem volt vele, kivéve az első napot. Akkor is egy bagatell dolog volt  - fázisérzékeny ez a masína. Na ezt se közölték, de hála az indexnek rájöttem.

Előzmény: Nimo226 (2749)