Szomjas cápa Creative Commons License 2014.12.18 0 0 107273

Off, Pálinkásadmin, ne figyelj ide!

 

Lehet, sőt biztos, hogy ezen a fórumon szentségtörés, amit most írok: Miattam egyetlen bérfőzdének sem reszelnek. Éspedig:4-5 állandó jellegű tettestársaimmal, akik nagyon szeretik a jó pálinkát, de kizárólag csak a jót, évente gyümölcsönként legalább 10-15 mázsát,  szilvát, almát, körtét főzünk. Van ugyan két főző is otthonainkban, de: 100 l-es főzőben ezt a mennyiséget lefőzni olyanoknak, akik dolgoznak is mellesleg, jó esetben 80 literenként 30 - 40 hektoliter cefrét kifőzni illuzórikus. 

 

Keresni kellett egy olyan főzdét, ami szakmailag és tisztességileg is a helyén van. Nem volt könnyű. Megtaláltuk és a jövőben is megtartjuk, akkor is, ha jövedéki adót kell is fizetni. A kis házi főzőink általában megmaradnak a kis mennyiségű, kuriózum, vagy az azonnali gyümölcsöknek.

 

Cefrézni - hála a jelen fórumnak és a szakmaiakat itt önzetlenül átadóknak - többé kevésbé tudunk. Ezután "csak" ki kell főzni. Ezt viszont nem hátrány, ha tisztességes profik végzik ebben a mennyiségben. Ha pénzért, adózva, akkor pénzért, adózva. Egy, de nagyon komoly probléma a főzés időzítése. Sajnos a pálesz minősége a cefre tárolásával jelentősen romolhat és romlik is, ami a bérfőzés kivárását olykor megkérdőjelezi. Nem véletlen, hogy a délvidéki pálinkamustrákon a helyi főzetek taroltak, amikor nálunk nem volt még magánfőzés. Egyébként kizárt, hogy én a pátyolgatott barackommal aug. elejei főzés helyett egy szeptember vége környéki bérfőzdei időponthoz alkalmazkodjak, akár 3, akár 6 mázsáról van szó. Ilyenkor tökéletes az otthoni "százliteres".

 

Egyéb, bérfőzdei tapasztalatok, nem tudom, hogy Snapszmester ebből mit tud megerősíteni:

 

Az a főzde, ahová a nagy mennyiségeket hordom, a korábbi 7 nap x 24 óra helyett idén 5 nap x 24 óra üzemel. A környék egyik legtisztességesebb főzdéje volt és ma is az. A kevesebb munkában szerepe van annak is, hogy nyíltak új főzdék is a környéken. Azoknak, akik korábban monopol helyzetben voltak, amivel éltek és visszaéltek, most komoly gondjaik vannak. Őket nemigen tudom sajnálni. Az, hogy össze kell várni 700, vagy 1000 liter cefrét, amit aztán a főzdés egyben finomít, már csak elvétve fordul elő. Váltaniuk kell, mert elfogy az ügyfélkörük. Mással, más szarával kényszerből közösködni nem célszerű, ha van más lehetőség, márpedig van.

Az igazi tisztességtelenség meg még csak nem is itt kezdődik.

 

Ami problémám van a bérfőzdékkel, a legtisztességesebbekkel is, technikai jellegű. Egy részük(de csak egy részük) abból is adódik, hogy a törvény szerint az őrkutyák faszára is plombát kell rakni az alkohol elszöktethetetlenségét biztosítandó. Így vannak olyan részek, ahol az előző főzés anyagai a következő főzés anyagával keverednek. Folyamatában:

- Cefre tároló, felöntő tartály, előmelegítő, szivattyúzás az üstbe: Térfogat 300 - 400 liter. Nem lehet teljesen leüríteni, 30-40 liter (kb. 10 %) a következő főzésre marad.

- Szőlősi szűrő: Az előző főzésből alkoholt nemigen, de esetleg rossz ízeket tartalmazhat, jelentősebb térfogat.

- Szivattyúzás: csőben maradó anyagok.Magasabb helyre kell feljuttatni az alszeszt.

- Finomítás után: Szivattyús továbbemelés esetén további csőrendszerben maradó anyag. A bérfőzdéken álétalában nem úgy alakították ki, hogy az előző főzésből származó maradék a lehető legalacsonyabb legyen.

Összességében egy főzésnél rossz esetben akár 10 - 15 % is az előző főzés alapanyagából származhat. Ez otthoni főzésnél a gyakorlatban 0 % is lehet. 

 

Előzmény: snapszmester (107267)