Cirkusz01 Creative Commons License 2014.12.18 0 0 1908

Szia! Nem baj,ha nincs nagy kereted Viszont az egyenlő lépes rendszernél nem kell a hizlalás.Ott a mézér növelésével tudunk helyet adnia méznek. Igazából ez a hizlalás,úgy gondolom kicsit divat.Nem éri el valójában a többlet méz és viasz termelést ahogy sokan hirdetik.. A zsúfoltságot egyáltalán nem szünteti meg.Ráadásul többlet munka a viasz méz szét választása.Vagyis jobban jársz,ha ez helyett felkészülsz a többlet fiók felrakásra. Vagyis egy termelő feles rendszerben dolgozó  családnak olyan 6 fiók,ami kell,kelhet.

Nekem Hunorok vannak  zömmel, de vannak kollégák akik némelyik családnak adtak 7 fiókot is napraforgón.Két dologért. ne kelljen a hordásba pergeti,és legyen hely a begyűlő méznek. Nálam ez Hunorban kicsit kevesebb fiók,de a termelőknél a lép felület hasonló nagyságú.  Úgy számold,hogy a várható méz mennyiség beérleléséhez dupla hely kell. Vagyis 1 keretnyi mézhez 2 keretnyi hely kell. 

Remélem érthetően írtam le.

Az egyenlő keretes rendszernél elkerülhetetlen,hogy a keretek keveredjenek. Ez a lényege. Amire még figyelj,hogy az anyarácsot esetleg rácsokat időben és jó helyre rakd. Jobb a két rács,de egyel is el lehet boldogulni.Ami fontos még,hogy az anyának hordáskor legyen kijárója.Vagyis amikor indul a hordás az új fészek fiókon akkor nyiss ajtót. Úgy ahogy Őrősi is javasolja.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (1907)