Botchla Creative Commons License 2014.12.17 0 0 14208

Lenne pár kérdésem tapasztaltabb családfakutatóktól, de egyébként bárkitől:

 

1, észrevettem, hogy minél régebbiek a házassági anyakönyvek, annál pontatlanabbul tüntetik fel a hol férj, hol a menyasszony életkorát. Akár 5-6 éves "mellélövések" is előfordulnak szinte majdnem mindig. Tehát mondjuk 26 éves a menyasszony de csak 20-at írták az anyakönyvbe. Vagy öregítették a fiút, 2-3 évvel. Lehetséges, hogy ez szándékos volt az 1700-as évek közepén, 1800-as évek elején? Ugyanis furamód a másik évszám meglepően pontos. Olyan, mintha el akarták volna tusolni valamelyikőjük életkorát:) Ez lehetséges? Tapasztalta már valaki?

 

2, ha az ősöm nevét elírták az anyakönyvben, pl. István helyett János név szerepel benne, akkor hogyan lehet biztosan kizárni az elírást? Az anya neve ugyanaz. Az jó módszer, hogy azt csináltam, megnéztem élt-e ugyanolyan nevű anya a korszakban, a válasz nem, és megnéztem a gyermekek születésekor a keresztszülőket, hogy azonosok-e és, és azok megegyeztek. Tehát feltételezem ugyanaz a szülő, István, csak elírták Jánosra valamiért. Jól igazoltam, hogy elírás történt, vagy valaki máshogy csinálná?

 

3, az egyik ősömnek 1768 környékén kellett volna születnie a házassági anyakönyve szerint, de egyszerűen nem lelem az adott településen. Ugyanakkor a vezetékneve előfordul, egy családban 12 gyerek is született a vezetéknevével, de az Ő keresztneve, a János nincs közte. Helyette 1768-ben Szabina nevű, azonos ritka vezetéknevű személy született. Először azt gondoltam elírták az anyakönyvben, de aztán megtaláltam a 85 éves Szabina halotti anyakönyvét, és rájöttem nem, nem elírás. Ilyenkor az a logikus lépés, hogy megnézem a környező településeken is? Ugyanis 1764-ben született egy olyan vezetéknevű János 2 településsel odébb. Tekintsem őt az ősömnek, vagy ez elég bizonytalan így?

 

4, régebbi egyházi anyakönyvekben az anya neve helyén csak egy keresztnév van, pl. Anna Mária, vagy Magdalena, míg a férjnek szerepel a teljes neve. Itt kompletten fel is lehet adni, hogy kiderítsük, mi volt az anya vezetékneve, hiszen nincs dokumentálva?

 

Köszönöm ha segít valaki!