zalcsii Creative Commons License 2014.12.16 0 0 19815

Sziasztok!

 

Egy újabb kezdő, de annál lelkesebb tagja vagyok az otthon sört főző embereknek.:) Sűrítménnyel kezdtem én is, nem is bántam meg, mert sok mindent elrontottam, és még mindig nem tiszta sok minden...

December 8-án csináltam meg az első lépéseket, estére a fermentálóba bekerült a sör, élesztő, minden, és másnap reggel már szépen működött a kotyogó is. Látva, hogy kicsit alábbhagyott a kotyogás, megmértem a gravityt (a kezdeti 1041 volt, ahogy olvastam az teljesen rendben van [egyébként Muntons féle scottish style heavy ale-ról van szó]) és 1009-et mutat (bár azt olvastam, hogy a várható végleges extrakttartalom 1012), amennyiben holnap is ennyi lesz az érték elkezdeném az utóerjedést... no de, itt újabb gyakorlati akadályba ütköztem, összezavarva a 100 különböző forrás miatt, amiket emiatt olvastam. Olvastam, hogy ha van egy második bucketem, akkor érdemes átcsapolni oda a sört, és a palackozást abból elvégezni. Kérdés-cunami1: a bucket oldalán található csap erre megfelelő, nem? Nincs semmilyen speciális csövem, csak a filling device-om a csapoláshoz. Ha átcsapolom a másik bucketba, ott érdemes újabb kb. egy hétre félretenni a valódi palackozás előtt? Nekem az jött le, hogy ennek "csak" annyi a "feladata", hogy a főerjedés során, a bucket aljára lerakódott zavaros sörlé-rész ne kerüljön be a palackokba. Ha érdemes várni a második vödörben, akkor cukrot kell hozzáadni? Ha nem kell várni, akkor a második vödörbe való átcsapolás után mehet a sör egyből a palackokba (ott már várná kb. 5 gramm cukor)? S végül, a palackokba történő utóerjedésnek mennyi időt érdemes hagyni? Az 1 héttől kezdve a 6 hétig minden olvastam/hallottam, és egyszerűen fogalmam sincs. 

Próbáltam a fórumon is visszakeresgetni dolgokat, de sajnos a szemem már kifolyik a képernyőtől, úgyhogy elnézést, ha ezt többen többször is leírták már.

 

Köszönök előre is minden segítséget, félek, hogy fogok még jelentkezni hasonló kérdésekkel, de remélem egyszer majd a tapasztalataimat is megoszthatom a fórumon.

 

Üdv,

Z