somytomy Creative Commons License 2014.12.16 0 0 97268

Digitális átálláshoz: A két rendszert úgy rémlik össze lehet kapcsolni, de nem egyszerű. Szerintem inkább járható út a "váltott üzem", azaz hogy a vágányzat digitális és analóg vezérlésre is kapcsolható (itt persze figyleni kell, nehogy a két vezérlés elektronjai összetalálkozzanak). Lényegében a betápot kell az analóg trafó, és a digitális központ között váltani. Arra figyelni kell, hogy digitális üzemre kapcsoláskor analóg mozdony ne maradjon a pályán.

A legtöbb korszerű dekóder képes analóg üzemben is működni, csak be kell kapcsolni az analóg módot. Az analóg mozdonyok viszont általában nem tudnak digitális pályán menni, bár egyes vezérlők tudnak olyat, hogy a digitális jel variálásával egy analóg mozdony még mászkálhasson a pályán (de ez tudtommal a mozdonynak nem igazán jó).

A kezdőkészlet választásánál szerintem leginkább a vezérlő tulajdonságait érdemes mérlegelni, hogy melyik az, amelyikkel még jó sokáig lehet elmenni anélkül, hogy beleütköznénk a korlátaiba. Régi analóg mozdonyok digitalizálásakor például biztos, hogy szükség lesz a magasabb CV-k (lényegében a dekóder beállításai) programozására, hogy szépen fussanak.

Előzmény: CsRob1 (97267)