hkv Creative Commons License 2014.12.15 0 0 58666

 

Zene: Szitha Miklós Grünvald László Unger Balázs

 

Dalok: Zalán Tibor/Szomor György/Szitha Miklós/Grünvald László

Forgatókönyv: Fekete Péter

Az előadás hossza 1 óra 45 perc, 1 szünettel.

 

…. és tizennégyben kitört a háború. Ledőlt Belgrádnál a Zimonyi  híd, melyen keresztül az Orient Expressz száguldott a két kultúrát, Keletet és Nyugatot összekötni és megismerni szándékozóutazók tucatjaival. A lehetőségek vonatja, amely egyúttal az elegancia, a kaland, a nagy utazás szimbóluma is. Különleges járat, az ismeretlen keresését, a távoli egzotikum felkutatását, megismerését jelképezi. Egy sínpár, mely összeköti Keletet Nyugattal. Egy zakatolóhíd, mely átível folyókat, szakadékokat, akadályokat, nehézségeket.

…és ha elindulok, mindent itt hagyok, de ott mi vár, de ott ki vár, egy más világ, milyen világ…

…és tizennégyben ledőlt a Zimonyi híd, ezzel megszakadt valami, de jönnek újabb és újabb sínépítők, akik folyamatosan építik a nyugati és keleti életérzést összecsövezőOrient Expresszünket, keresik a kalandot, és akadály-legyőzőhidakat vernek akaratból, kíváncsiságból, megismerésből, elfogadásból.

Emberfeletti munka a sínépítőé, a vonatvezetőé, de az utazódolga is embert próbáló, hisz időről időre felrobbannak alattunk a zimonyi hidak, alattunk tátonganak a szakadékok, s ez így lesz mindaddig, míg a megismerés, a megértés és az elfogadás erősebb nem lesz.

A ORIENT-show egy nagy utazás, virtuóz zenében, táncban, dalban elmesélve. Európai népek zenei- és tánckultúráját felvillantókönnyed utazás, de sokkal több is annál, hisz Zimonynál mégiscsak ledőlt a híd tizennégyben, és a háborúis kitört. Vajon miért dőlnek le a hidak, vajon még meddig törnek ki a háborúk –kérdezi a rendezőkét rövid felvonásban, a színház teljes  eszköztárának hadba hívásával, briliáns zenészekkel, táncosokkal, látványos képekben elgondolkodva erről.

 

Szereplők:

Talamba Ütőegyüttes

Cimbaliband

Fricska Táncegyüttes

Nő: Gubik Petra

Férfi: Szomor György/Vasvári Csaba

A Békéscsabai Jókai Színház tánckara

(Farkas Boglárka, Litauszki Enikő, Török Tünde)

 

Alkotók:

Koreográfus: Moussa Ahmed, Darida Ildikó

Díszlet/látvány : Fekete Péter

Jelmeztervező: Papp Janó

Zenei vezető: Szitha Miklós

Videóanimáció, látvány (videógrafikai csapat): Vámos Zoltán, Szlávik Ágnes, Nagy Attila, Fekete Péter

Világítástervező: Madarász "Madár" János

Hangmérnök: Szalacsi Attila, Turcsán András, Baranya Tamás

Szcenikus: Egyed Zoltán

Rendezőasszisztens: Gábor Anita

Rendezőmunkatársa: Koleszár Bazil Péter

Rendező: Fekete Péter

 

Az előadás a Művészetek Háza Gödöllő és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciója.

 

Az előadás előtt, az Orient-Expressz vonatról annak történelméről, tárgyi emlékeiből kiállítás tekinthető meg. További előadások és kiállítások a  vészetek Háza Gödöllő honlapján. www.muza.hu