pic16f887 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 32227

Sziasztok!

 

Rengetek kérdésem van, előre bocsánat. :$ Válaszokra lehetőleg nem reklám szöveget szeretnék, hanem aki kicsit ért hozzá az tegyen helyre. 

Hamarosan olajcsere előtt állok és nagyon tanácstalan vagyok, hogy milyen olajat válasszak, zöldfülű is vagyok.

(család autóiba évek óta én cserélem az olajat, szűrőt meg egyéb ilyen viszonylag könnyebb szerelési dolgokat, de igazából soha nem figyeltem meg hogy milyen az ideális olaj, most kicsit utána olvastam de még jobban belekeveredtem, boldog tudatlanság...) 

 

Ölembe pottyant egy 98-as audi a4 1.9 tdi motorral (afn motorkód, NEM PD). Közel fél millió km-t mutat a számlálója. Neki lenne szüksége olajcserére. Szeretnék a számára megfelelő olajat venni. 


Milyen márkájú olajat ajánlotok hozzá? Ha jól tudom 505.00 minősítésnek kell hogy megfeleljen, jól tudom? Illetve van valami API minősítés , ott mire kell oda figyelni? Városban ritkán megyek vele. Úgy tervezem hogy 9000-10erenként cserélném majd az olajat, ez évi 3 alkalom. Kb 10 ezer forint körül szeretnék(tudok) áldozni egy kanna olajra (4-5 liter) .
Azzal se vagyok tisztába, hogy 0w40, 5w40 vagy 10w40 legyen... ugye az első szám a hidegoldali viszkozitás, ha túl nagy akkor nehéz a szivattyúzás , hideg indításnál később ér el bizonyos helyeket az olaj, viszont ha túl kicsi akkor meg az öreg szakik azt mondták hogy nem jó mert gyorsan lefolyik a sokat futott kopottas motorban, viszont hamar megindul a kenés. Meg aztán ott van ugye a turbó is, annak se mindegy mikor mit kap. Plusz még ugye ott van a hamis olaj, attól is félek.

Másik kérdés, hideg indítás ... Hogy ajánlott a hideg motorral bánni? Eddig mindig úgy csináltam hogy beindítom várok vele kb 1 percet alapjáraton aztán üresbe adok neki egy kicsi gázt, kb 1200-as fordulatig csak 5-10 másodpercig. Amikor elindulok akkor egy gyors egyes,picit hosszabb, kettes aztán forgalomtól függően 3.-ban 4.-ben 5.-ben próbálom 1800 körül tartani a fordulatot . Azt mondták az sok, túl pörgetem, viszont ha meg kisfordulattal megyek az sem tesz jót a motornak. Jó ahogy csinálom? Vagy hogy kellene? 


Tudtok ajánlani akkor pár olaj márkát, annak pontos típusát, adatait amik megfelelnek a fentebb említett autónak? Tudom nagyon túl bonyolítom, de nem akarom elkaszálni rossz olajjal. Köszön hogy végig olvastad! :)