Lovrin Creative Commons License 2014.12.14 0 0 60618

Az elvirának van egyfajta logikája.

Amennyiben az átlag felhasználó megad egy keresést A és B pont között, és több lehetőség van, igyekszik kiszűrni azokat a vonatokat/csatlakozásokat, amelyek nem optimálisak.

 

Bp és Tiszafüred között az alábbi eljutási lehetőségek vannak:

A: ind. 7:00 érk 9:35

B: ind: 7:30 érk 9:35

 

Ekkor B kapcsolat jobb mint az A, mivel később indul mint A, és ugyanakkor ér oda. Tehát az elvira igyekszik az A vonatot eltüntetni a listából, mivel az nem optimális.

 

Van pár eset amikor megjelenik mégis A vonat:

1, Amennyiben A közvetlen vonat X és Y között, mindenképpen megjelenik. Az hogy nem optimális választás, dőlt betűvel jelzi az elvira. (Pl. Bp. Nyugati-Vác-Alsóváros között a veresegyházi vonatok)

2, Amennyiben a gyorsabb B vonat feláras, A meg nem. (Csak a felár megléte vagy nemléte számít, nem a mértéke!)

 

Ami meghülyítette az elvirát, az a gyorspótjegy. Odáig lát csak el hogy feláras vonat, hogy kicsit vagy nagyon feláras, az már nem érdekli. Tiszafüred esetében tehát régebben a 2, szabály miatt kilistázta az egri sebeshez tartozó kapcsolatot, de most már csak az IC-t listázza ki.

 

Viszont kötelezve van az elvira arra is hogy mutasson felármentes eljutási lehetőséget. Ilyenkor kerülnek bele a teljesen abszurd, debrecenen-nyíregyházán át vezetett felármentes kapcsolatok, mivel Hatvan és Vámosgyörk között a madár se repülhet át gyorspótjegy nélkül.

Előzmény: Törölt nick (60617)