Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.12.10 0 0 60584

Az infrapanel egy kis terület (sok esetben csupán egyetlen ágy, egy ülőhely, vagy mindössze egy íróasztal alatti lábtér) közelről történő kiegészítő fűtésére jó igazán (kivétel persze milliomosok és balekok). Aki mást mond, az vagy nem ért hozzá, vagy be akar csapni.

 

Abba a lakásba szerintem is egy jó hatásfokú fűtő klíma (levegős hőforrású hőszivattyú) kellene. Ha okosan választod meg a típust, akkor még kedvezményes tarifájú áramot is igényelhetsz hozzá.

 

Egy lakás csúcs hőigénye (tehát az év leghidegebb óráiban) erősen változó. Passzívházakban ez négyzetméterenként 10 watt (nem elírás: TÍZ watt!), manapság épülő átlagos lakások 60-70 körül vannak, nagyon vacak hőszigetelésű házakban meg akár 200 W/m2 felet is lehet. A te lakásodat vagy elhelyezed saccra ezen a skálán, vagy hívsz valakit, aki elkészíti a lakás energetikai felmérését (szerintem megéri, sőt, már az ár-alkunál is baromi sokat segíthet ;)

A köbméter-alapú saccolást meg sürgősen felejtsd el: a lakásból hő nem a köbméteren át távozik, hanem a négyzetméteren át (külvilággal határos hűlő felület)

Előzmény: King_of_Giants (60579)