krilin Creative Commons License 2014.12.03 0 0 168392

Önmagában az, hogy az elit sportolóknak az amatőrökhöz képest kicsit magasabban van a laktát küszöbük a max pulzushoz képest (még nem találtam hozzá forrást a neten, de még keresem:)), meg hogy azonos edzettségi szintű embereknél is lehetnek egyéni különbségek, hogy hol van a laktát a maxhoz képest, az még nem jelenti azt, hogy a laktát tesztet gyakrabban kellene elvégezni, mint egy max pulzus tesztet.

Egy amatőr futó szintjén, mint amilyen én is vagyok, bőven elég lenne szerintem évi egy laktát mérés.

 

Nem kell elmenni beméretni egyébként. Elég ha az ember fut 30 percet olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tud, de lehetőleg egyenletes tempóban (ezt persze elég nehéz elsőre eltalálni). És az utolsó 20 percnek megnézni az átlag pulzusát. Azon a pulzuson van a laktát küszöb, amikhez aztán belőheti a zónákat.

 

Persze ez a teszt sem lesz mindenkire érvényes, hiszen nagyon edzettek általában 1 órán keresztül tudnak laktáton futni. És attól is függ ki mennyire pihent a teszten.

 

Én csak kb tudom a max pulzust, valahol 193-196 között lehet.

Könnyű futásokhoz ezt használom az intenzitáshoz, erősebbekhez meg szeretek inkább egy-egy verseny eredményt alapul venni.

Havonta egy 5 km-es teszt, vagy pl a szigetkör sem rossz erre.

Előzmény: pom-pom57 (168390)