Elm Creative Commons License 2014.12.02 0 0 168378

Igazad van, az edzettségnek van valamelyes hatása a max pulzusra. A gyakorlatban annyira csekély, hogy értelm nincs különösebben számolni vele, sőt : számolni egyáltalán nincs értelme, csak mérni. Annyira nagyon egyéni jellemző (lásd lábméret példa).

 

De persze, hasonló (felépítésű) emberek közül talán egy kicsivel nagyobbnak lehet venni számolás alapján a max pulzusát annak, aki 30 éven át elit atléta volt, mint aki 30 éven át elit kanapészörny. De, számolni persze továbbra sincs értelme, lásd fent.

 

Viszont, ami biztos, hogy jól korrelál az életkorral, az EGYÉNRE adott max pulzus - legyen az bármennyi az adott esetben - egészen biztosan szépen csökken lefele az életkorral. Lehet, hogy valakinek 70 évesen is magasabb lesz, mint másnak 20 évesen, de ezért személyfüggő. Ebből a különbségből lehet, hogy pár százalékot az ad, hogy a 70 évesünk elit atléta, a 20 évesünk meg nem, de a maradék 96%-ot pedig az egyéni jellemző ad. Mármint azt, hogy miért van különbség kettejük között. Vagy bárkik között.

Előzmény: pom-pom57 (168366)