BSzTom Creative Commons License 2014.12.01 0 0 8466

Sancibácsi, igazad van, bátor lenne az az ember, aki 100 évet mond, de az említett oldal nem is állít ilyent, csak 50 évet, ami - megfelelő anyagok használatával - elképzelhető. Más kérdés, hogy 50 év után viszont a komplett, méregdrága kályha kuka, talán csak az ajtók nem, így a megtérülésénél illik ezt is figyelembe venni, mivel például egy cserépkályha köpenyanyaga több átrakást is megér.

 

Másrészt azzal én sem értek egyet, hogy "az egy kaptafára, minták alapján épített kályhák kora is lejárt".

 

Azért nem, mert ha csak az a réteg fog kályhát építeni ebben az országban, akinek kizárólag a saját fantáziájában megfogant kályhát lehet csak a lakásába építeni és persze azt ki is tudja fizetni, akkor valószínűleg a ma kályhaépítéssel foglalkozó szakemberek tizede is bőven sok lesz a jelentkező igények kielégítésére.

Szóval nyugodtan fogalmazzon csak úgy Nagy Zoltán úr, hogy ő igyekszik egy új, még betöltetlen piaci résre rárepülni, és ott, ahol ő igyekszik érvényesülni, valóban nem jelent neki konkurenciát holmi "kaptafára készült" cserépkályha. De sok más esetben pedig ő fog lógó orral távozni az ügyféltől a finoman hangolt kályháinak a terveivel, amikor kiderül, hogy a szükséges összegnek legfeljebb negyede-harmada áll rendelkezésére a reménybeli megrendelőnek. Amiből ő nem tud kályhát építeni, más viszont igen. És azért azokat a megtérülési számításokat szívesen megnézném. Hiszen azt mindannyian tudjuk, akik ezzel foglalkozunk, hogy egy jól megépített cserépkályhával, tömegkályhával igen nehéz gazdaságosságban versenyre kelni, csodák pedig nincsenek.

 

Ha valaki azt mondja, hogy egy másfél millió forintos kályha annyival gazdaságosabban üzemel egy ötszázezer forintos cserépkályhánál, tömegkályhánál, hogy viszonylagos biztonsággal tervezhető időn belül behozza az árát, az marketing szempontból lehet meggyőző, szakmailag azonban némileg nevetségessé válik.

Bár valójában igaza is van, mert a kályhákat rendszerint nem szakemberek építtetik, ahogyan a politikusokat sem hozzáértők választják, így valószínűleg a portéka eladható.

Legyen szerencséje hozzá.

 

Ezzel az idézettel pedig:

"Elmúlt az az időszak, mikor különösebb előzetes felkészülés nélkül, a kályhás a helyszínen, építés közben találja ki az éppen következő lépést."

gyakorlatilag a kályhás szakma mélységes megvetéséről tesz tanúbizonyságot, vagy a totális hozzá nem értéséről. Egy kályhás szakember soha nem megy a helyszínre felkészületlenül, mivel a szakmáját magas szinten ismeri és műveli, tehát nincs olyan, hogy előzetes felkészülés nélkül. Aki így megy oda, az nem szakember. Aki előzetes felkészülés nélkül megy ki egy munkaterületre, az ugyan hogyan lesz képes a helyszínen, építés közben kitalálni a következő lépést? Ott, a helyszínen gyorsan megtanulja a szakmát? Viszi magával az okos könyveket, netán elég már ehhez egy okostelefon? Ugyan már!

Egy jó szakember szakmailag felkészülve, a helyszín alapos ismeretének a birtokában és az igények pontos ismeretében kezd el dolgozni. Ha pedig - ahogyan te is írtad - a helyszínen felmerül valami extra igény, bármi meglepi, akkor  - mivel felkészülve ment ki a helyszínre - akár még improvizálni s tud. De az éppen következő lépést nem neki kell kitalálnia, mivel az a technológiai folyamat része, amit jól ismer.

 

Számomra mindig nagyon elszomorító, amikor valaki nem úgy próbál eladni valamit - egyébként jó terméket - hogy hangsúlyozza az előnyeit, hanem úgy, hogy felsorolja a versenytársak, konkurens termékek - sokszor csak az ő olvasatában értelmezhető - hátrányait.

Előzmény: sancibácsi (8465)