vad05 Creative Commons License 2014.11.28 0 0 104266

Az amerikai Gen1-es gore-tex kabátot a Neten postaköltséggel együtt már 15-16 e-t is meg lehet venni. Gen2-es kivitelben se sokkal drágább. (Bélés nélkül) Ráadásul elég széles választékban, ami a színét illeti. Ezek az aránytalanságok talán soha sem fognak eltűnni. De talán még nem is lenne nagy baj, mert a legénységi állománynak ellátmányban kéne megkapnia, ha lenne a magyar változat, míg a legtöbb tisztnek és tiszthelyettesnek több 100e Ft értékben van ruházati csekkkönyve, amit nem tudnak mire költeni, mert szinte semmit sem lehet kapni a ruházati boltokban. :( Ezek után nem szabad csodálkozni, hogy a 39-es katonák dideregnek a polár-felsőre húzott esővédőben (szaloncukor-kabátban), mert olyanokról még nem is beszéltünk, hogy korszerű aláöltözetek és zoknik, harcászati felszerelés, stb.

 

Itt is vannak, akik fel vannak háborodva, amikor azt látják a fényképeken, hogy egyes alakulatoknál a parancsnokok szemet hunynak a felett, hogy a katonáik terepen saját beszerzésű, általában woodland, vagy DPM mintázatú amerikai és brit esővédőket viselnek (a magyar esővédő ugyanis még új állapotban is pár perc alatt átázik), meg mindenféle egyéb okosságokat és végén tényleg úgy néznek ki, mint valami szabadcsapat. Erre mondtam azt, hogy én nem tudom elítélni ezeket a parancsnokokat, akik a kényszer hatására elnézik ezeket a szabálytalanságokat, mert el kell dönteniük, hogy vagy megszegik az ide vonatkozó szabályzati pontokat, vagy napok alatt leamortizálják az alegységüket egészségügyileg, de legalább végrehajtják a feladatukat. 

 

Mert való igaz, hogy minden szintű parancsnoknak meg kéne követelnie a szabályzatok betartását, de ugyanez vonatkozik arra is, hogy biztosítaniuk kell a végrehajtás feltételeit is, ahol a legkisebb veszteség egy igen komoly szempont kéne, hogy legyen! Sajnos a legtöbb parancsnoknak nincs meg a lehetősége, hogy biztosítsa a feltételeket és akkor jön ez a jelenség, ami sok szempontból morálromboló, de legalább a magasabb "túlélési esélyt" biztosít a beosztottak számára. :( 

Előzmény: vazul1980 (104262)