malactarja Creative Commons License 2014.11.21 0 0 168257

Hogy ne csak a kajával offoljak...

Már írtam korábban, hogy meglehetősen kezdő vagyok. Most ott tartok, hogy heti 25-30 kilométert futok, ami a januári 120 kg-os testsúlyomhoz képest már előrelépés. Kezdek ráérezni a tempókra is. Már 3 különböző sebességgel tudok huzamosabban futni. Mindezek ellenére van egy fura "szokásom", aminek nem találom az okát. Az összes egyéni rekordomat, ami 3 km fölötti, "intervall" módszerrel futottam.

Elmagyarázom, mit is értek ez alatt. Elindulok egy olyan tempóban, amiben tudom, hogy nem vagyok képes végigfutni a távot, majd amikor tüdőkiköpés állapotába kerülök, akkor belesétálok egy keveset. Utána megint "sprintelek", majd újabb gyaloglás. Egy közepes távon, legalább ötször-hatszor sétálok. Tegnap pl. 27:50-et sikerült kipasszírozni magamból 5000 méteren. Ennek ellenére, nem tudok 5 db 5:35-öst. Amikor egyenletes tempóban futottam (volt ilyen párszor, mert mostanában az átlagos futásom: 1.25 km bemelegítés, 5-7 km tempósabb, 1.25 km levezetés), akkor 5:50-es kilométerek sikerültek, pedig eléggé a határon nyomtam azt is.

Ez nem egyszeri alkalom volt. Március óta (akkor kezdtem a futást) így működöm. Azt hittem, ahogy edzettebb leszek, elmúlik, de nem. Tejsavküszöb probléma lehet? Akkor miért nincs szinte soha izomlázam? Gondolom az, hogy terepen futok, ahol 800 méterenként (1 kör) van kb. 10 méter szint, az ebből a szempontból lényegtelen.

Van valami ötletetek, mi ennek az oka?