nk74 Creative Commons License 2014.11.19 0 0 37699

Olvastam, mert már a címtől is tikkelni kezdtem:-). 

Különösen jó a

"gigantikus méretűeket ritkán, de azért ilyenekre is volt már példa. Az eddigi legnagyobb hullámok partközelben 1,82, a meder közepén 1,95 méteresek voltak"

Szóval ha csak a számot nézzük akkor ez nem gigantikus hanem KÖZEPES:-). 

Lásd :

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Sea_state

De persze nem tudom ezt hogy mérték, mert egyről tudok amit a BME csinált az nem a leghullámosabb helyen és messze nem mértek ekkorát. Ha csak szem mérték akkor mi ez a cm-es pontosság. A part közelében talán még a 10cm-re kerekített értéket elfogadnám, de a közepén? Aztán ott van hogy a hullám magasságot A3 vagy A10 legmagasabb harmad vagy tized átlagával szokás megadni, mert mit számít 1 darab hullám. Így már valószínűleg csak az 1,25m alatti KICSI hullám kategóriába férne be:-). Persze akkor számít ha az 70m magas a nagy átlag 7m-hez képest. Aztán ott van hogy az is számít mekkora az energiája ami elsősorban nem a magasságától függ. 

Akkor érthető ez meg amikor pl szörfözni próbálok a Balatonon az 1m-es gigantikus hullámokon és erőteljesen eveznem kell, hogy végül a hullám meg is toljon. A tengeren a mini 30cm hullám által kelltett 1m magas szörfben viszont állhatok kereszbe is, vagy evezhetek szembe akkor is felfordit es visz a part felé ha nem akarom, vagy kapok akkora ülést a mellemre, hogy 10 másodpercig nem bírok levegőt venni. 

Aki ennél is gigantikusabb hőstettet akar véghez vinni, annak javaslom Hollandia gigantikus csúcsának meghódítását, ami több mint 150szer magasabb, mint a Balaton giga hullámai :-). 

 

Nyáron az egyik nap Cornwallban a sea state wavelets volt (10-50cm) ,aztán 2m-es hullámok között dobálva találtam magam, mert a nagyobbak közé nem mertem bemenni:-). Nem volt téves sea state! 

Előzmény: szilascet (37696)