Oechsle Creative Commons License 2014.11.16 0 0 17699

Kedves Fórumtársak!

Óriási hírrel szolgálhatok, amely vélhetően szakmai eredményeim egyik csúcspontja.

A rezisztens szőlőfajtákból készülő borok legnagyobb európai megmérettetésén, a "Piwi Wine Award" borversenyen első alkalommal képviselte hazánkat magyar bor. Nevezetesen egy Solaris fajtából készült fehérbor, ami a mi pincészetünk címkéjét viselte.

A borversenyen indított 234 bor jó szereplésében 111 borász bízott, akik 11 európai országot képviseltek. Az értékelés egy, az erre a borversenyre kidolgozott speciális 100 pontos PAR rendszerben zajlott Dél-Tirolban. A kóstoló komissziókban kizárólag képzett professzionális nemzetközi szakemberek vehettek részt. A borok, amik a vegyszermentes gazdálkodás filozófiáját képviselték, három kitüntetésben részesülhettek: Ezüst, Arany, Nagy Arany.

A balatonfüredi Vörösmál-dűlő talaján fejlődött szőlőtőkék vegyszermentes fürtjeiből áldozatos munkával készített bor meggyőzte a bizottságot, ugyanis egyhangúan Nagy Arany minősítésre terjesztették elő. Ilyen magas pontszám esetén kóstolási protokoll szerint egy másik komissziónak is értékelnie kell a bort. Ez a bizottság függetlenül az első eredménytől megerősítette a következőt:

Bio Solaris 2014 - Gyukli Pince Balatonfüred - Nagy Arany /96 PAR pont/

A kitüntetést, melyet idén mindössze hét bor tudott elérni, óriási megtiszteltetésnek érzem. Az ehhez járó oklevelet 2015 nyarán Mainz-ban személyesen Alexander Bonde, Baden-Württemberg mezőgazdasági minisztere fogja átadni, az OIV Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet éves konferenciáján.

Hatalmas megtiszteltetés itt a fórumom is mindannyiónknak, hogy felkerülhetünk ezúton is Európa térképére. Időközben a zsűritagok levélben gratuláltak a borhoz, egy olasz kereskedő már megkeresett vételi szándékával és a szervezet a honlapjánk gratulált Magyarországnak a sikeres szereplésért.

Örüljetek velem!

- Oechsle -