Szirty__ Creative Commons License 2014.11.13 0 0 60135

Helló mekkme!

 

Ez így van. A 230V-ról működő LED-es fényforrások (kínában) elterjedt tápegysége soros kapacitásból, diódából, és néhány ellenállásból áll. Ezen lóg több (akár 10-20) sorbakötött LED.

Ez a legegyszerűbb előtét, ami egyben a legolcsóbb is és a legrosszabb persze.

Ez 50Hz frekvenciával (nagyon látványosan) vibrál. Sokkal jobban mint bármilyen fénycső.

Az egyel jobb kivitel már két utas egyenirányítással rendelkezik, sokkal kevésbé vibrál és azt is 100Hz frekvenciával teszi.

Az egyenáramú 12V-os megoldásnál is lehetnek villódzásos gondok, ha egyeniránytás nélkül vagy szimpla két utas egyenirányítással táplálják 50Hz-es hagyományos transzformátorral.

Ha kapcsoló üzemű tápegység a 12V-os táplálás, akkor ilyen gond nincs, de a LED-nek így is kell áramkorlátozás, amit ilyeneknél hajlamosak egyszerűen ellenállással megoldani (pl. LED szalagok ilyenek).

 

Ez nem vibrál de pazarolja az energiát, mert az előtét ellenállás melegszik. Persze nem nagyon, de egy 10 méteres LED szalagban 30-60 előtét ellenállás is lehet, sok kicsi meleg = sok meleg. Tehát lényegében a LED nagy hatásfokával kapott nyereség nagy részét veszteséggé alakítják.

A legjobb (és egyben legdrágább) megoldás a már elhangzott áramgenerátoros egyenáramú táplálás.

 

De hogy melyik a jobb, az előtét (pl. az áramgenerátor) a fényforrásba be van építve vagy külön van az megint egy jó kérdés.Praktikusabb ha be van építve és a fényforrásnak csak a mindenhol jelenlévő 230V AC-t kell tolni. De jelenleg még lehet hogy költséghatékonyabb ha több fényforrásnak közös a tápegysége.

 

Előzmény: mekkme (60133)