zimurgy Creative Commons License 2014.11.11 0 0 58277

Sziasztok, elektromos segítséget szeretnék kérni.

Kollégám autóján elromlott a jobb első elektromos ablakemelő. Eleinte a vezetőoldalról még tudta működtetni, de egy ideje már egyáltalán nem.

A minap megnéztem az autót (2003-as évjárat, és a vezetőoldali ablak sem szekvencionális működésű), és azt tapasztaltam, hogy az ajtócsatlakozók korrekt állapotúak, vezetékszakadást sem észleltem egyik oldalon sem.

Mindkét oldalon kivettem a kapcsolókat, az érintkezőkön igyekeztem picit szorítani, de nem javult meg. Felfele működik, a leengedés nem funkcionál.

Utána a jobb oldali ajtókárpitot is leszereltük, és leteszteltem az ablakemelő mechanikát külső áramforrásról: szépen megy fel-le.

A kapcsolónál méricskéltem, és az derült ki, hogy a "B2" kamrában nem tudok mérni semmit. A neten rákeresve arra jutottam, hogy ezen állandó pozitívot kellene tudnom mérni, ha a vezetőoldali kapcsoló nyugalmi helyzetben van. Próbát is végeztem: ha külső vezetékkel pozitívot vezettem ide, akkor mindkét oldali kapcsolóval le tudtam az ablakot engedni.

Kérdésem: van-e olyan jellemző pont, ahol célszerű elkezdenem a szakadást keresni? 

 

A másik probléma: a központizár egy ideje bizonytalan működésűvé vált távirányítóval, és egy ideje már csak a műszerfali gombbal működik (kulccsal sem: csak az adott ajtót nyitja a kulcs, a centrálzárat nem vezérli). Mindkét kulccsal ugyanaz a helyzet. Az elemek cseréje sem segített. Létezik valami szinkronizációs metódus, amit elvégezve újratanítható? Indítási problémák egyáltalán nincsenek, csak a centrálzár érintett.

 

Bármi választ előre is nagyon köszönök!