Törölt nick Creative Commons License 2014.11.08 0 0 80718

Már éppen írni akartam, hogy nagyon rossz minőségű fát választottál, de aztán olvastam, hogy repedezett öreg anyagot használtál a kísérletezésre. Ezzel azért vigyázz, amíg nincs elég gyakorlatod, könnyen megakadhat a kés egy repedésben és egy pillanat törtrésze alatt szétrobbantja a fát. Szép nagy monoklit lehet így begyűjteni ingyen. Még álarcban is, fájdalmas lehet egy lerepülő nagyobb darab. 

 

A késeket a köszörülés után illik megfenni. Erre speciális fenőköveket lehet kapni, az íves késeknél a dremmelbe fogott apró finom kövek jó szolgálatot tudnak tenni. Én sokáig nem fentem a késeket, csak megköszörültem, majd használtam. Amikor először megfentem egy kést, igen csak meglepődtem, mennyivel könnyebb vele dolgozni és sokkal kevesebbet is kell csiszolni utána. 

 

Apropó csiszolás. Ha a géped tud hátramenetben is forogni, akkor a csiszolást úgy végezd. Tépsz egy keskeny, 1-2 cm széles csík csiszolóvásznat és a hátrafele forgó munkadarab alatt átfűzve és felül fogva csiszolj. Így ha elszakad a vászon, akkor a kezed nem a pörgő gép irányába lódul meg, hanem elfele, tehát húzod a vásznat és nem nyomod. Azért kell visszafele pörgetni a gépet csiszoláskor, mert így nem tudja bekapni a késtartó és a munkadarab közé a kezed. 

 

A ragasztás helyett használj egy famenetes lapot amit felfogatsz a tárcsára, majd holnap csinálok képet az én gyári megoldásomról, annál nincs szükség ilyen ragasztásra ami csak az időt viszi el. 

 

A támasztócsúcsot amikor csak lehet használd, hosszú anyag esztergálásakor meg középgörgőt is kell használni. 

 

Előzmény: Törölt nick (80712)