Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.11.08 0 0 60023

"a lámpák nem tudom mennyi hőt adnak le, de megnézem."

 

Ezexerint a gondolkodásod már a helyes sínen van. Már csak azon kell izgulni, nehogy a villanyszerelő azt mondja, hogy egy kicsit későn tetszett szólni...

 

"Azt írják, hogy kell neki transzformátor. Több lámpához elég egy? Ezt hova szokták elhelyezni?"

 

12 voltos halogének esetén nem muszáj mindegyik lámpához külön transzformátor, egy trafó kiszolgálhat több lámpát is: pl egy 200 wattos trafóról mehet 4 db 50W-os vagy mondjuk 10 db 20 wattos lámpa is.

 

"ez az utólagos kábelezés nagyon misztikusan hangzik. :)"

 

A strukturált kábelezésben éppen az a lényeg, hogy a rendszer annyira sokoldalú, hogy utólag nem kábelezünk semmit.

Léteznek olyan kábelek (UTP CAT7), amelyek nagyon sok mindenre alkalmasak: mehet rajtuk számítógép hálózat, telefonvonal, kábelTV vagy műholdas antenna jele, de lehet rajtuk vezetni akár a házimozi hangszóróinak hangját is, stb stb. (sőt, elárulom, hogy nem hivatalosan még 230V is mehet rajtuk ;)

A trükk lényege a következő:

- az építkezéskor minden helyiségbe (sőt, akár a helyiségek több pontjára/sarkába is) ilyen univerzális kábelt vezetünk (de pl napaliba akár minden sarokba akár több kábelt is),

- a ház összes ilyen kábele egy pontba (kapcsolószekrénybe) fut össze

- ugyanebbe a pontba érkezik be a telefon, az internet, a kábelTV, a műhold antenna, stb.

- amelyeket egy rakás rövid összekötő kábellel egyszerűen a ház különböző pontjaira irányítjuk

Tehát mondjuk internetet küldünk a két hálószobába, a konyha keleti végére és a nappaliba, a házimozi bal hátsó hangszóró kivezetését elküldjük a nappali északkeleti sarkába, az utcáról bejövő kebeltvt elküldjük a házimozihoz, az utcai kaput figyelő kamera képét elküldjük a hálószobai TVhez, stb. stb. stb - mindezt a szekrény előtt állva, fél méteres kis áthidaló kábelek villámgyors dugdosásával. Gondolhatod, hogy egy ilyen rendszerben kb öt perc alatt megoldható problémát jelent (egy nap falvésés helyett ;) pl az, ha a gazdi mondjuk úgy dönt, hogy inkább a nappaliban szeretné látni a kapu-kamerát ;)

A számos ilyen rendszer közül itt van egynek magyar leírása.

Előzmény: ABDEL (60018)