Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.11.07 0 0 60010

"Ha megvan a válaszfal, utána kezdhetne a villanyszerelő a véséssel. Ha a gipszkartonba kellenek spotok, akkor ahhoz a kábeleket mikor érdemes elvinni és hol? párazáró alatt, a majdani légrésben?"

 

- A gipszkartonba sülyesztendő lámpatestek számára EGÉSZ BIZTOSAN elég lesz az az 5 centi légrés? (ha a vezeték bekötés a lámpatest tetején van, akkor arra is számolj rá min. 1 centit)

- A lámpatestek hője nem fogja megolvasztani (=kilyukasztani) a párazáró fóliát?

- A párazáró rétegnek elvileg légmentesen kell zárnia (képzeld azt, hogy a helyiség "nyomáspróbázva" lesz) ezért nem túl jó ötlet bármit is átvezetgetni a párazáró rétegen, ha nem muszáj. Ezért a vezetékek a párazáráson belül (alatt) fussanak.

 

Ha csak az utolsó pillanatban hívsz villanyszerelőt, az utólag esetleg nagyon sokba fog kerülni.

Az okos emberek már a ház tervezésének első fázisaiban is konzultálnak szakemberrel, mert esetleg olyan dolgokat hallhatsz tőlük, ami magadtól soha az életben nem jutott volna eszedbe.

Mondok egy példát: az emberek hajlamosak azt hinni, hogy nincs szükség számítógép hálózatra mert már van wifi ugyebár. Aztán megy a nagy csodálkozás, hogy a wifi milyen marha lassú, meg valaki idegen folyton rákapcsolódik, de utólag persze már nem fogjuk végigvésni a házat a számítógép hálózat számára, tehát megy a szívás életünk végéig.

Egy érdekesség, amit laikusok szintén nem tudnak (mondjuk a legtöbb villanyszerelő sem :): régóta léteznek már olyan kábelezési módszerek, amellyel a lakás bármely pontjára (szó szerint) percek alatt küldhetünk számítógép hálózatot, kábelTVt, műhold anetennát, vezetékes telefont, házimozi hangszórót, stb. stb. tehát pl egy óra alatt a nappaliban 90 fokkal elforgatjuk a teljes házimozi rendszert vagy a számítógépes munkahelyet internetestül és telefon vonalastul egy óra alatt átköltöztetjük egy másik helyiségbe - mindezt egy centi falvésés/kábelezés nélkül.

Előzmény: ABDEL (60007)