.ETNA. Creative Commons License 2014.11.06 0 0 4287

Szia!

Egy másik fórumon olvastam, hogy nem tudod eldönteni, hogy milyen (RA stb.) arthritiszed van és azt reméled, hogy csak RA ...

 

"csak" RA? Na azt ne kívánd:-)) Az RA egy olyan autoimmun betegség, aminek az oka nem ismert és jelenleg még nem is gyógyítható. A lényege, hogy az immunrendszer rendellenesen kezdi termelni a TNF alfa fehérjét (többet, mint alaphelyzetben, egészségesen szükséges lenne) és ez vált ki - elsősorban az ízületekben - reumatikus gyulladást. A vérben az rf (reuma faktor) szint a diagnózis felállításában, illetve a már felállított diagnózisú beteg állapotának nyomon követésében segít. Negatív RF mellett is lehetsz reumatoid arthritiszes (RA), de pozitív RF szint mellett sem biztos, hogy az vagy! Faramuci az RA kórképe, mert sokféle betegségnek van hasonló ízületi gyulladásos tünete. Többféle klinikai módszer (röntgen, vérvétel, szemmel látható jelek .. pl. duzzanat, reggeli ízületi merevség stb.) együttesen segít a dokinak felállítani a pontos diagnózist, meghatározni a betegséget. Antitest kimutatását is vérből szokták, általában, ha az antiCCP pozitív, akkor RA-s vagy. De nálad valószínűleg az ízületigyulladás csak egy mellékhatás és nem alapbetegség, hiszen ahogy írtad lyme-kóros vagy. Az artrózis: kopásos ízületi betegség (pl. sok focistánál, versenyszerűen sportolónál, tornásznál, megerőltető fizikai munkát végzőknél stb. is előjöhet idős korukban), az ízület egyszerűen "elhasználódik", a porc rugalmatlanná válik, elkopik, műtéttel szokták orvosolni, ha muszáj ... de sem idős korban, sem sportolóknál NEM törvényszerű.  Erre vannak mindenféle étrendkiegészítők, porc-építők .. hát, az én orvosom ezekre csak legyint (legalábbis RA esetében, ahol ugye az immunrendszer kóros működése okozza a bajt), de azért ki lehet próbálni:-)

 

A lyme-kór EGYIK MELLÉKHATÁSA, TÜNETE - többek között - az ízületi gyulladás, de mivel a lyme kór elvileg gyógyítható hosszas és speciális antibiotikum-kúrával (ha jól emlékszem, de a lyme-topickban ezt már biztosan megbeszélted a többiekkel), így ha az alapbetegséged sikerül megszüntetni ... vagy legalábbis kikezelnek valamennyire, akkor a kísérő tünetként jelentkező ízületi gyulladás is megszűnik.

 

A lyme-kórosok - ahogy a lyme-kór topickban olvashattad -  legszívesebben az Istenhegyi Génklinikán Dr. Esztó Klárához járnak, ő lyme-specialista, immunológus, allergológus.

 

Reumatológiai vonalon vagy az ORFI vagy az Irgalmasrendi (ez utóbbi reumacentrum is), de dokit sajnos nem ismerek egyik helyen sem.

 

Irgalmasrendi Kórház 

http://www.betegszoba.hu/korhazak/budapest/budai_irgalmasrendi_korhaz_kht/

 

 

http://gendiagnosztika.hu/munkatarsaink/

 

 

 

Előzmény: Jesurun under Lyme (4283)