mergests Creative Commons License 2014.10.30 0 0 9814

D.A.S. JogSzerviz: erre kell figyelni az üdülési jognálORIGO2014. 04. 25. 08:11

Ez a cikk 188 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. Ha a témához kapcsolódó frissebb cikkekre kíváncsi, válasszon az alábbiak közül:

További cikkek erről: üdülési jog »

1KOMMENTCÍMKÉK:

A szerződés aláírása előtt fontos felmérni, hogy valóban szükség van-e az üdülési jogra, és azt hosszútávon ki lehet-e majd használni, úgyszintén mérlegelni kell, hogy a rendszeresen emelkedő éves fenntartási díjat ki tudják majd mindig fizetni, mivel ezt a költséget nyilván abban az évben is viselni kell majd, amikor a nyaralás nem kerül igénybevételre – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Vizi András felhívta a figyelmet, hogy a témakör kapcsán a Budapesti Békéltető Testület is ajánlásokat bocsátott ki.

Az üdülési jog vagy timeshare egyfajta használati jog, amivel minden év egy bizonyos szakaszában lehet használni egy adott ingatlant. Aki üdülési jogot vásárol egy fix összegért, azt a jogot veszi meg, hogy minden évben az éves fenntartási díj fejében egy meghatározott időszakban használhatja a szállodát.

hirdetés

A fix összeg általában hat számjegyű és azonnal kell fizetni, vagy hitellel fedezni. Míg a fenntartási díj évente jár, és sajnos emelhető is. Az üdülési jogot általában hatásos előadások, rendezvények keretében értékesítik, ahol gyakoriak a visszaélések, nem véletlen, hogy az Európai Unió is több rendelkezést hozott ebben a tárgyban. A hazai tapasztalatokból merítve a Budapesti Békéltető Testület is összegyűjtötte ajánlásait a fogyasztóknak – utalt rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Nehéz értékesíteni az üdülési jogot

Az ajánlás szerint a szerződés aláírása előtt fontos felmérni, hogy valóban szükség van-e az üdülési jogra, és azt hosszútávon ki lehet-e majd használni, úgyszintén mérlegelni kell, hogy a rendszeresen emelkedő éves fenntartási díjat ki tudják majd mindig fizetni, mivel ezt a költséget nyilván abban az évben is viselni kell majd, amikor a nyaralás nem kerül igénybevételre. A rendezvényeken elhangzottakkal ellentétben ugyanis az üdülési jogot rendkívül nehéz értékesíteni.

Lényeges, hogy a szerződést, és a bemutató során kapott egyéb információt alaposan tanulmányozni kell, és összevetni a szóbeli tájékoztatással. Ellentmondás, vagy kétség esetén ragaszkodni kell ahhoz, hogy a szóban elhangzott információ, írásban is rögzítésre kerüljön- hangsúlyozta dr. Vizi András.

Hangfelvételre is lehetőség van

Arra is lehetőség van, hogy a másik fél hozzájárulásával az elhangzottakról hangfelvétel készüljön. Ha az üdülési jog eladása mellett döntenek, és ezzel egy üdülési jogot értékesítő céget bíznak meg, az általában megbízási díj fejében végzi el a tevékenységet, ilyenkor a megbízási díj akkor is jár, ha az üdülési jogot nem sikerül értékesíteni.

hirdetés

Amennyiben az üdülési jog vételára hitelből kerül finanszírozásra, a hitelszerződést csak abban az esetben szabad aláírni, ha abban a hitel összege, a kölcsönadó fél és a visszafizetés feltételei egyértelműen szerepelnek. Aláírás után ugyanis az üresen hagyott helyekre bármilyen adat feltüntetésre kerülhet. Szintén fontos a hitelszerződést és a teljes dokumentációt elkérni aláírás után

Forrás: Thinkstock

A legfontosabb fogyasztókat védő jog a tizennégy napos, indoklás nélküli elállás joga a fogyasztók részéről. Erről írásbeli tájékoztatást kell kapniuk a bemutatón. Amennyiben az elállás mellett döntenek, azt csakis írásban szabad megtenni, és bizonyítható módon megküldeni a vállalkozásnak. A szerződés megkötését követő tizennégy nap elteltéig a fogyasztóktól semmilyen címen nem követelhető kifizetés – emelte ki a D.A.S. Jogszerviz szakértője.

Négy szerződéstípust különböztet meg

Az üdülőhasználati szerződést 2011. szeptember 1. napjától hatályos 141/2011. kormányrendelet szabályozza. A kormányrendelet (a korábbi szabályozástól eltérően) négy szerződéstípust különböztet meg.

Az egyik ilyen szerződéstípus a szállás időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződés. Ez utóbbi megállapodást a nyaralni vágyó fogyasztó köti az üdülőhasználati jog értékesítésével foglalkozó vállalkozással. Ennek a szerződéses konstrukciónak a lényege az, hogy a fogyasztó meghatározott üdülési célú használati jogot szerez határozott időtartamra.

A fogyasztó a használati jogot egy adott épület helyiségei felett szerzi meg, így különösen például szállodai szoba, uszoda, konditerem felett. Ennek a szerződésnek a további jellegzetessége, hogy a használati jogot az év egy előre megállapított időszakára, évenként visszatérő jelleggel szerzi meg a fogyasztó.

A szerződés részét képező írásbeli tájékoztatónak tartalmaznia kell az elállási jogról való részletes tájékoztatást: egyrészt a gyakorolás feltételeiről, másrészt pedig arról, hogy az elállási határidő lejárta előtt a vállalkozás a fogyasztótól semmilyen jogcímen nem követelhet kifizetést. A kormányrendelet szerint az elállási jogról az írásbeli tájékoztatónak minden esetben rendelkeznie kell, valamint a szerződés megkötését megelőzően erre a fogyasztó figyelmét külön is fel kell hívni.

A tájékoztatási követelmények megsértése esetén a fogyasztó a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (ha a tevékenység a felügyelet hatáskörébe tartozik), illetve amennyiben a tájékoztatási követelmények megsértése a gazdasági verseny befolyásolására alkalmas, a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulhat.

Nyelvválasztás, korábban nem szereplő kitételek

Ha a fogyasztó EGT-állam állampolgára, vagy lakóhelye EGT-államban van, az írásbeli tájékoztatót választása szerint az állampolgársága vagy a lakóhelye szerinti állam hivatalos nyelvén kell rendelkezésére bocsátani, amennyiben az a nyelv az Európai Unió hivatalos nyelve is egyben. Ha az említett államokban több ilyen hivatalos nyelv is létezik, a választás joga a fogyasztót ezek tekintetében is megilleti.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy amennyiben a szerződés valamely az írásbeli tájékoztató tartalmától eltér, a szerződés megkötését megelőzően a vállalkozás köteles a fogyasztót külön írásban tájékoztatni erről és az eltérés mibenlétéről.