Törölt nick Creative Commons License 2014.10.30 0 0 96761

Akkor minek hívják? :)

Sajnos nincs valóban különválasztva elnevezésileg a klasszikus IC, a hibrid IC-től. Voltak erre próbálkozások, de valamiért nem sikerült tökéletes megoldást találni.

 

A magyar köznyelvben az InterCity a 90-es években azonosult egy ritka megállású, kényelmes, pótjegyes vonattal, ami többet jelentett a mezei gyorsvonatnál (kicsivel kevesebb helyen állt meg, újabb kocsijai voltak, pótjegyes volt kötelező helybiztosítással), lényegileg az egykori expresszek modernebb utódja volt.

Nyugaton az IC egyszerű, akár városközi gyorsvonatot is jelenthet, országonként eltérően alkalmazzák az elnevezést. Ha azt vesszük, akkor pont a mi szegedink az igazi klasszikus IC, a valódi IC-k pedig inkább amolyan expresszvonatok, vagy hasonlók. Bonyolítja a helyzetet, hogy 2005-körül a MÁV megpróbálkozott az expreszvonatok újbóli bevezetésével, ami akkor a sebesvonatoknál kicsivel ritkábban megálló és kényelmesebb távolsági (de nem IC) kocsikból kiállított vonatokat jelentett. Ez ment komoly 1 menetrendi évig, aztán ezek megszűntek. Szóval van egy kis kavar az elnevezésekben, és akkor nézzük meg, hogy voltak InterPicik, meg vannak Interrégiók is, máshol meg ugyanazt személyvonatnak hívják. Nem egyszerű a helyzet...

 

De az IC elnevezés, úgy látom, eléggé be van még idegződve...

Előzmény: Csüllög Imre (96759)