Bubi504 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 80138

Amikor az autófényező excentert használ azt azért teszi mert kell neki a nagy anyagleválasztás. A kitt meglehetősen keményre köt, mindig többet húznak rá mint kellene, ezt szokták excenterrel leszedni (már ahol lehet, mert csak kb sík felületen használható). Ebben a fázisban a felület minősége még nem számít ! Aztán lefújják szórókittel, ezt már vizesen csiszolják meg - na itt jön csak a felület minősége, de itt már excenternek nincs helye.

 

Off lenne itt a teljes folyamatot leírni, de a lényeg az, hogy az excenter nem finomkodásra való (jó-jó, lehet polírozni is némelyikkel, de alapvetően nem erről szól). Ha egy füllungos bútorajtót kell csiszolni az excenter csak bénázik (kicsit nem figyelsz oda és olyan gödröt csinál hogy csak na) a kis szögletes talpú makita rezgő ilyenkor az abszolút nyerő (120-asnál durvább papírt nem is szoktam rátenni).

Más tészta egy ajtólap méretű valamiről leszedni a zománcot, vagy a fa egyenetlenségeit eltüntetni, ezekben persze jobb az excenter - de nincs értelme olyat kérdezni, hogy melyik a jobb, mert ennyi erővel azt is meg lehetne kérdezni, hogy a kontaktcsiszoló vagy egy 600-as vastagoló gyalu jobb-e.  

Előzmény: pajaci (80060)