naox Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2603

kvarc helyett érdemesebb valami lágyüveget használni.

az UVnál számít a behatási idő: 5-10 percet minimum szoktak javasolni. A 15m3/h esetén ez min 1-2 m3-es tartályt feltételez. VAn ennek értelme? Mennyire átlátszó a vized 254nm-en? milyen sűrűn kell rakni a csöveket?

Nem a kísérletezésről akarlak lebeszélni, csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy az ózon egy alattomos és nagyon durva anyag. Nem véletlen, hogy senki sem próbálja házi célra víztisztításra használni, miközben az iparban szinte mindenhol ezt építik ki. A háztartásban szokásos biztonsági elvárásokat egyszerűen nem tudod az ózongenerátorral összehozni. És nem a nagyfesz miatt, hanem az ózon őrült toxicitása és korrozivitása miatt. Egy üzemben OK, hogy az ózonos munkahelyre csak olyan ember lép be, aki egyrészt mérnök, és kapott célirányos képzést, másrészt tud biztonságosan nyomottlevegős készülékkel Tyvek ruhában dolgozni és takarítani, ha baj van.

A kémiai ismeretek összeszedegethetőek, valóban. Csakhogy nem véletlen, hogy egy vegyészt 5-8 évig képeznek. Mint minden szakmának, ennek is megvannak a maga szabályai. Ha elolvasol egy ózonról szóló szakkönyvet, abban egy csomó biztonságtechnika le van írva, de egy csomó nincs, hisz az egy vegyésznek "alap". Igen gyakori félreértés, hogy valaki egy "application note"-ból kiszedett félinfók alapján ért félre valamit, mert nem rendelkezik azzal a tudással, ami ahhoz szükséges, hogy egy kémiai szakszöveget értelmezzen. Ezzel megint nem lebeszélni akarlak, csak próbálom megértetni veled, hogy vegyészként (és ózon-fanként) miért gondolom azt, hogy az ózon otthonra túl veszélyes.

"és készítjük a HMV-t."

mi az a HMV?

 

Előzmény: Gyula20 (2602)