vrobee Creative Commons License 2014.10.25 0 0 413266

mindenki megveszi a fakultativ helyjegyet, akar 1 hettel elotte, annak max. az lesz az eredmenye, hogy elobb elfogy

 

Bár nem szerencsés az ilyen helyzet, és szinte biztosan kezelni lehetett volna, szerintem alapvetően nem elfogadhatatlan az, hogy évente 1-2 alkalommal extrém módon megugró igénynek a vasút esetleg nem tud megfelelni. A baj itt elsősorban azzal van, ahogy ez az utas tudomására jut: a helyszínen nem fér fel, ha mégis, akkor út közben esetleg leszállítják. Ez az, amit tényleg mindenképp el kellene kerülni.

 

A fakultatív helyfoglalás a lényegen nem változtat, csak az utasokat "rangsorolja". De erről a lehetőségről az utas nem is feltétlenül tud, és ha igen, nem feltétlen gondolja fontosnak.

 

A kötelező helyfoglalásnak annyi előnye legalább megvan, hogy a meglévő kapacitást segít előre, tervezhetően elosztani. Még mindig jobb, ha időben kiderül az utas számára, hogy a vonattal nem tud elmenni. Lehet, hogy az eggyel korábbi vagy későbbi jó lenne neki. Vagy megy más módon. A helyre szóló jegy ezen túl -vagyis ezzel együtt- kiváló lehetőség lenne a kereslet szabályozására is: az elején lehet olcsón adni, és ahogy a helyek fogynak, drágábban. Ha fogytán vannak a helyek, az árérzékeny utasok keresnek másik vonatot/módot, így később is marad esetleg hely annak, aki nem választhat időpontot.

Előzmény: DJ. Bakter (413264)