látogató Creative Commons License 2014.10.23 0 0 79807

A szocialista érában készült gépek nagyrészt a háború előtti gépek utódai, rosszabb minőségben előállítva, mint a háború előtt. 

 

Ezt a Frommiát 1963-ban gyártották. Tizedmilliméteres pontossággal,külön finomállítóval lehet állítani a stellert, és szintén tizedes pontossággal a lapemelést.  Ebben az időben készült magyar asztalosgépek közel sem voltak kihegyezve ilyen pontosságra.

300-as jó magyar körfűrészt én még nem nagyon láttam, de nem is nagyon gyártottak.  Egy kiskőrösit ismerek, az irgalmatlanul otromba és kezdetleges,különösen a steller állítása. Az 500-as kiskőrösi  jobb, mint a 300-as, de az meg nagyon nagy, van vagy egy tonna.

Itt a Borsodi műhely által most kínált körfűrész, most mit mondjak, a Frommia jobban teccik... Ez olyan, mintegy üstház,csak nem kerek. 

 

Mondjuk a Defém gyalugépei nem rosszak,bár nekem nincs velük nagy tapasztalatom.  

Van egy szétszedett újpesti marógépem, lassan mindent összeszedtem hozzá, a tolóasztaltól a tengelytámaszig, de szeretném lecserélni az áttételt, hogy legalább 8-10.000-t forogjon, mert most két fordulatot tud, 3000-et meg 6000-et. Na az még szintén egy otromba jószág. A tengelyemelés megvezetése,meg maga a kúpkerék lehajtás igazi 50-es évekbeli elnagyolt, gányolt meló. Ki kell pofozni az egészet mert nem szeretném, hogy 9-10000-e fordulatnál kigyalogoljon a műhelyből. 

Előzmény: gdzsozy (79806)