szilvakukc Creative Commons License 2014.10.22 0 0 105615

Nos megkaptam az anyagot én is, meg egy kis tanács jellegű információt is. Végül is az történt, amire számítottunk, az EU-nak nesze semmi fogd meg jól.

Sajnos a bérfőzők beszívták, de ez várható volt, már a csatlakozáskor aláírtuk, hogy 2015-ig rendezzük ezt a kérdést. 50%-nál nem lehet lejjebb szorítani az adót, ez a négy év is ajándék volt.

A magánfőzőknél meg ahogy várható volt, hoztak egy olyan szabályt, amit egyáltalán nem fognak ellenőrizni, persze olyan ügyesen, hogy –mivel a jelképes adó miatt regisztrálnunk kell-azért szerepeljünk a nyilvántartásban.

És ezt ajánlatos is, mert gondolom, senki nem szeretné, hogy ezer forint miatt vigyenek mindent.

Azonban:

Nem rendelkezik a törvény az eddig lefőzött pálinkáról, tehát az nálad lehet, úgyhogy bármire ráfoghatod, hogy az az.

Nem rendelkezik a meglévő készülékedről, tehát a regisztrációval egyidőben az legális lesz.

A NAV ezután is azokat fogja ellenőrizni, aki ellen bejelentés érkezik gyanús ügyletekről(túl sok pálesz, értékesítés, stb), de ez a veszély eddig is fennállt.

Ami szigorítás:

Gyümölcstermelő mindenki, akinek, vagy a háztartásban élő hozzátartozójának van a tulajdonában olyan ingatlan, amin megteremhet valami. Tehát a lakótelepen tényleg necces lesz főzni, de ha mellette van egy telked, nincs gond.

A 200 litert, 50 liter ingyenes felett, eddig is csak a jövedéki adó megfizetésével főzhetted le, ez most megszűnt, de inkább azért, mert elenyésző mennyiségben igényeltek magánfőzők erre a mennyiségre zárjegyet.