bajnár Creative Commons License 2014.10.17 0 0 17482

Ez a kirúgni, bedarálni, satöbbit korábban se kedveltem, amolyan hangzatos jobbikos kampányszlogen is lehetne, csak épp az azutánra nem ad konkrét választ.

Adottak az intézmények, lenne megfelelő gárda is, talán már a munkakörülmények se olyan rosszak, a valós probléma  - megismétlem - az, hogy nem tudják megfelelően a feladatukat végezni. 

Egyszerűen ciki lenne a felsőbb vezetésnek beismerni, hogy részükről akár fel is fordulhatnának, olyan ez a műfaj, mint mondjuk a művészetek. "Kell" rá pénzt áldoznia a kormánynak, van is néhány hangzatosnak tűnő akció, de igazából csak morzsákat szórnak, azt is csak a velük kooperálóknak, a műfaj meg önmagát eltartani aligha képes.

Két út van, vagy teljesen lehozzák a kutatásról, egyedül a génmegőrzést finanszírozzák, a fennmaradó területen végleg elengedik a kezüket. Aztán majd ha végleg becsődölnek az árutermelésre kevésbé alkalmas fajtaválasztékukkal, akkor jöhet "megmenteni" a Csányi, aki átvállalja a felhalmozott adósságot (papíron) és ingyen einstandolja az összeset, még rosszabb esetben kivágják a szőlőt, felparcellázzák és eladják házhelyeknek (Badacsonyban pl. kifejezetten jó üzlet lehetne)...

A másik verzió, hogy újból eredeti funkciója szerint működhet az intézmény, modernizálnak, új vezetéssel, új kiszabott irányvonalakkal. Ehhez viszont pénz kell, nem is kevés, annyival azért nem teljesít jobban Magyarország, erre én legfelejebb - az újra megnyitott - Tarcali kapcsán látnék esélyt, hiszen azt lehet a kalapra bokrétának tűzni, illetve ahhoz kapcsolódik legerősebben a párt és holdudvara.

Még valami. Milyen lett az idei juhfark? Egy ilyen év után legalább delegálhatnátok egy küldöttséget a badacsonyi kutatóhoz, hogy közösen kutassátok fel az összes létező juhfark-változatot és szelektálják ki a legkevésbé rothadékony változatokat. Ha húsz éve meglépitek, akár már valami látszatja is lehetne, de kétlem, hogy annyira érdekelné az érintetteket, könnyebb inkább kéket ültetni vagy pezsgőt készíteni, a kutyának nem lehet nagyobb mennyiségben jó áron értékesíteni ezt a fajtát. Egyedül Szekszárd és Heimann dícsérhető ezügyben, máris látszanak az eredményei. Még Tokaj se tett semmit a "nagy száraz furmintja" érdekében, pedig azzal még könnyebb dolguk lenne, csak a pécsi kutatóban van vagy negyven fajtaválktozat és klón, ami alaposabb kiértékelésre vár (én saját szakállra pl. 13-at már kiválasztottam és átoltottam a kevésbé rothadékonyak közül). És ez csak egy példa, hogyan lehetett volna pozitívan befolyásolni a kutató működését termelői oldalról.

Előzmény: BZoltan (17476)