bajnár Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17474

Hozzászólnék én is, miután korábban dolgoztam a pécsi (ex-)Kutató Intézetben és a mai napig sokukkal igen jó kapcsolatot ápolok. 

Első körben az inkompetenciáról. Ezt így általánosítva egyértelműen vissza kell, hogy utasítsam. A pécsi kutató gárdáját általánosságban nem mondanám rossznak, két olyan szakembert is ki tudnék emelni, akik hatalmas tudással, a legjobb szándékkal dolgoznak, emberileg is kikezdhetetlenek. A badacsonyi kutatónál is tudok valakiről, akinek a tudományos munkásságát külföldön is gyakorta citálják.

Szóval nem igaz, hogy nincs jó gárda és nincsenek eredmények. Sőt, fordítanék egyet a témán: a termelők részéről apátia övezi az intézetek működését, pedig csak akkor működhetnének hatékonyan, a valós igények kielégítésének megfelelően, ha együttműködnének. Ez egy kétirányú utca. 

A kutya viszont nem itt van elásva. Az intézetek totálisan el vannak lehetetlenítve. A pénzek legjavát megvonták tőlük, jó néhányszor gazdát cseréltek, nyűgként tekint rájuk mindenki. Közben elküldték a munkások legjavát, a kulimunkába is be kellett vonni a diplomás, doktorit szerzett dolgozókat is, hogy egyáltalán kinézzenek valahogy a szőlők és a borok. De ez se elég, a felettes hivatalok halálra csesztetik őket. Nemrég bentjártamkor például a szüret kellős közepén azzal cseszte az időt az egyik vezetőségi ember, hogy valamelyik nagyhatalamú Nemzeti akármilyen hivatalnak kellett papírokat gyártania olyasféle érdekfeszítő témakörökről, mint pl: hány százalék esélye van egy esetleges földrengéskárnak a nemzeti értéket képező génbank esetében?

Az, hogy féltik a dolgozók az állásukat, mert érzik a fejük felett Damoklész kardját, sztem maximálisan akceptálható. Még egyszer: nem tudnak azzal foglalkozni, ami valóban a feladatuk lenne. Elég beszédes tény önmagában az is, hogy a "kutató" jelzőt módszeresen kigyomlálták az intézmények nevéből.

 

Ettől függetlenül értetlenül állok Oechsle története előtt. Ha netalán még nem tettél le a szándékodról, én is azt javaslom, hogy keresd fel Kozma Pált, vesszőparipája a rezisztencianemesítés, úton-útfélen igyekszik mindenkit bevonni kihelyezett kísérleti ültetvények létesítésébe. Nem mondanám egyszerű embernek, vélhetően csak a saját anyagukkal lenne hajlandó kooperálni, de ha valóban ennyire egyezik az érdeklődési körötök, akkor ő a te embered.