KömKel Creative Commons License 2014.10.16 0 0 20443

A végső aljzatbeton oldalára (tehát a tégla oldalához) mindenképpen kell a polifoam szegélyperem, tökmindegy milyen a falazat.

 

Ennek a lábazati résznek a fokozatai hőhidmentesités szempontból (egyre jobb felé haladva):

 

1. Hagyományos téglafal, sávalap, kivül XPS lábazati hőszigeteléssel a szerelőbetonig.

2. Hagyományos téglafal, sávalap+zsalukő lábazat, kivül XPS hőszigeteléssel a sávalap tetejéig (1-2-3 zsalukő magasság szigetelt)

3. P44T Profi az alsó sorban, sávalap+zsalukő lábazat, kivül XPS hőszigeteléssel a sávalap tetejéig (1-2-3 zsalukő magasság szigetelt)

4. Hagyományos téglafal, sávalap+zsalukő lábazat, kivül XPS hőszigeteléssel a sávalap tetejéig (1-2-3 zsalukő magasság szigetelt), valamint a zsalukő belső oldalán függőlegesen 5 cm XPS, és a szerelőbeton alatt egy peremsávban 5 cm XPS.

5. P44T Profi az alsó sorban, sávalap+zsalukő lábazat, kivül XPS hőszigeteléssel a sávalap tetejéig (1-2-3 zsalukő magasság szigetelt), valamint a zsalukő belső oldalán függőlegesen 5 cm XPS, és a szerelőbeton alatt egy peremsávban 5 cm XPS.

6. Lemezalap, komoly XPS hőszigeteléssel alatta.

 

Értelemszerűen minél jobb, annál drágább is.

Viszont a háznak ez a része utólag sem javitható, mert nagyon maximum a lábazati XPS-t tudod vastagitani, ami viszont bizonyos vastagság felett (~10 cm) már mérhetetlen javulást hoz csak. Cél az, hogy a hideg útját minél jobban megnöveld, illetve minél hőszigeteltebb szerkezeten kelljen átmennie.

 

Az 1. változatnál kb 1.15 W/mK a lábazati (vonalmenti) hőveszteség (~600 m3 gáz/év), a 2.-nál 0.7 körül, a 4-5nél 0.5 (270 m3/év), lemezalapnál már PHPP-vel számolni kell, tud nagyon kevés lenni.

(a gázfogyasztás 100m2-es épületre, 100 fm lábazattal, 30 cm-es kiemeléssel van kb)

 

Egy AE ház összfogyasztásának a FELÉT adja a rossz lábazati kialakítás.

 

Előzmény: LandCruiser (20441)