Oechsle Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17454

Szerintem lenyegtelen, hogy olvassa-e valamelyik kutatointezet munkatarsa ezt a topic-ot vagy sem.

 

 

Mar szamtalanszor irtam, hogy egy nemet kutatointezet nemesitesi osztalyan dolgozom, ahol közel 500 uj magonc es 30 fajtajelölt elöallitasaban vettem reszt. Amit itt latok, hogy kökemenyen dolgoznak a kollegak a nemet rezifajtak elismertetesen. Bel- es külföldön is hatalmas a "marketing". A kutatointezettöl az igazgato es a nemesitesi osztalyvezetö tavaly Kinaba utazott, hogy eladja a fajtainkat es a know-how-t. Erre a kinaiak ugy gondoltak, hogy kicsiben kiprobaljak es telepitenek 10 ezer hektart a fajtainkbol. Iden tavasszal ugyanez a küldöttseg az orosz baratinkhoz utazott es eladtak 5 millio oltvanyt a Solaris-bol egy olyan hideg területre, ahol ez a korai fajta elegendö cukrot tud termelni az egetett szesz kesziteshez.

 

Ezek utan en felbuzdulva hazamegyek, idöt es energiat nem sajnalva leülök a kecskemeti, az egri es a badacsonyi kutatok vezetöivel targyalni arrol, hogy szeretnek tajkiserleti megallapodas kereten belül kiserleti ültetvenyeket letrehozni az ujonan keresztezett magyar rezifajtaikbol. Majd szeretnem, ha a magyar fajtak kezdenenek el terjedni a vilagban. Felmentem a Nebih szölötermesztesi igazgatosagaval targyalni a jövöbeli lehetösegkröl. Mivel közel vagyok Nyugat-europaban a tüzhöz, segitek, amiben csak tudok. Nulla erdeklödest sem mutatott senki, a lelkesedesem ezekbe az iranyokba elhalt. Szerencsere Dr. Csizmazia Józsi bacsi mig elt, figyelmeztetett erre, ugyhogy nem adtam fel.

 

Hihetetlen!!!!

 

Nekünk van a legtöbb es a legjobb tulajdonsagokkal rendelkezö rezisztens szölöfajtank az egesz vilagon es azt sem tudjak a környezo orszagok, hogy letezünk ilyen szempontbol. A nemzetközi rezisztens fajta egyesületnek hazank is alapito tagja es több, mint 10 eve nem vettünk reszt sem közgyülesen, sem semmilyen rendezvenyen. Engem kertek meg, hogy hivjam fel a magyar kollegat es buzditsam a resztvetelre. Sajnos az a valasz jött, hogy az intezetnek nincs egyetlen forintja sem a külföldi utazast finanszirozni. Ezt tolmacsoltam a szervezet fele, majd az a megalazo valasz jött, hogy Magyarorszagnak kifizeti a szervezet az utazast es a szallast, csak jelenljen mar meg valaki, mert kizarnak bennünket. Sajnos ezek utan sem törtent valtozas es hazank nincs jelen tovabbra sem a nemzetközi szervezet eleteben.


Szanalmas!


A munkaadom iranti tiszteletböl eltelepitettem a Solaris-t. Iden augusztusban leszedtem az elsö hivatalos öko termest, 21-es cukorfokkal. A bor elkeszült es elkepesztö beltartalommal rendelkezik. Jövö heten küldöm a nemzetközi reziborversenyre, ahol nagyon örültek, hogy Magyarorszag vegre kepviselteti magat egy borral. Megkertek tovabba arra a szervezök, hogy terjesszem ezt a lehetöseget, igy hazank visszakerülne az europai rezifajtak palettajara. Ezt a felkerest el is küldtem par kolleganak, akik keszitenek rezi fajtabol bort. Most hirdetem itt is ezt a lehetöseget:

 

Piwi Wine Award 2014
2 palack bort kell Oktober 24-ig beküldeni (boronkent 100 Euro a reszvetel, tagoknak 75 Euro)
Tovabbi reszletek itt:

 

http://www.piwi-international.de/en/

Szoval anyazhatunk itt a fajtaszerkezet atalakitason, meg a magyar rezifajtak szelesebb körü elismertetesen, ha  nem fog össze egy-ket "elvetemült" szakmabeli, nem jönnek a sikerek. Vannak dolgok, amihez nem eleg egy Dardai Pal, vagy egy BZoltan. A szemleletvaltashoz hosszutavu oktatas, informacioaramoltatas, fejlesztes, tisztujitas, összefogas kell.

Hogy ne csak hangoztassam ezeket a gondolatokat, tavaly eltepeitettem Jozsi bacsi egyik elfelejtett fajtajat az E.CS. 36-ost, amit a nemesitö a Füredgyöngye neven szeretett volna beosztalyoztatni. Neki nem sikerült, de megigertem neki, hogy en megcsinalom. Amint lesznek agrotechnologiai tapasztalatok, megosztom mindenkivel.

 

Megvalami.

 

Akit erdekel az elsö magyar Bio Solaris, meg egy par gondolat a borrol, szölöröl, az jöjjön el az elöadasomra December 19-en 18 orara Balatonfüredre a Karolina Kavehazba.

 

 

 

 

Előzmény: pinotnoir777 (17446)