Törölt nick Creative Commons License 2014.10.15 0 0 96717

Üdvözlet!

 

"de legtöbb esetben a használatuk mögött egyszerűen pongyolaság és igénytelenség húzódik"

 

OFF

 

Ez a fajta pongyolaság más nyelvekben is megvan pl. "Clevere Kunden" (egy üzletlánc szlogenjéből), vagy "mehr Jobs" (választási kampányplakátról). :) 

 

A köznyelv amúgy egyszerűsödik. Erről beszélgettem minap a kávé (vagy KV? :)) mellett a feleségemmel (ő nyelvész) és kérdeztem is, hogy mikor lesz majd az, amikor úgy beszélünk, mint a Mézga Gézában, hogy "kapcs ford"? Ő nevetve kerdezett vissza, hogy nem vettem észre, hogy már most így beszélnek a fiatalok?

 

És tényleg: teló, tali, koviubi, konci (koncert) és így tovább (A kedvencem: a villamoson kérdezte az egyik srác a másikat: "Nem jössz a tüntire? (tüntetés)" :) ). Ellene persze lehet küzdeni, de előbb-utóbb ezek a kifejezések átszivárognak az irodalomba is.

 

 

Azzal szerintem nincs baj, ha egy terület akár saját magának készít terminus technikusokat, vagy idegenből vesz át kifejezéseket. A Kurzkupplung valószínűleg már így marad, nem lesz belőle rövidkapcsoló, (mint ahogy a printer is megfér a nyomtató mellett a nyelvben) , és valószínűleg a magyarosan hangzó "kinematika" sem fog eltűnni mögüle egyhamar. :)

 

De nekünk, öregebbeknek ettől még sértik a fülünket ezek a furcsa kifejezések, akárki akármit is mond. ;-)

 

ON

 

Üdv

e94

Előzmény: rezgaras (96714)