Törölt nick Creative Commons License 2014.10.11 0 0 816

Egy közepes méretű egy-főzőlapos sparheltet kötnénk rá, aminek a tetején melegíthetünk fürdővizet is. Nem tudom, egy ilyennek mi a teljesítménye és mekkora a huzat-igénye, de mindenesetre a 150-es biztosan később koszolódik el annyira, hogy takarítani kelljen. (A másik oldali 160-as Schiedel kerámia kéményt néhány havonta egészen ki kell pucolni, tehát az évenkénti kéményseprő-látogatás kb. fölösleges, mert úgyis magam tisztítom.)

A gázkéménynek nincs felső tisztító ajtaja és nem tudom megtippelni, milyen módszerrel csinálták, még pici gyerek voltam, de különben sem láttam. A ház építésekor épült a kémény is ilyenre. Csak annyit tudok, hogy ebben a házban sok minden nem úgy épült, ahogyan kellett volna vagy logikus lett volna, tehát akármi lehet.

Nézegettem az új kéményrendszerek árait, és a legolcsóbb Schiedel kerámia kémény is 250 ezer anyagárú. Ezt nem tudnánk bevállalni, meg hely sem volna hozzá...

(A Westen kombi gázkazánunk, ha jól emlékszem,  27KW-os, úgy 5-6 éves és vagy 2 évet használtuk, azt is csak télen. Ja, nem érte meg beszerezni, de félig ajándék volt. Azóta már kiköttettük a gázt, és évek óta használaton kívül áll. Egy ideig hősugárzóval csináltunk néhány fok pluszt fürdés idejére, de az is becsinált, és drága is volt a működtetése, meg a vezetékes víz is befagyott mellette és vödrözhettem a kútból - mert az meg épp a fürdőben jön be a házba, tehát ha 0°C van ott, akkor egy -20-as fagy befagyaszthatja az egész vízellátásunkat. A tavalyi tél szerencsére enyhe volt, de nem tudhatjuk idén mi jön.)

Előzmény: joevagyok68 (815)