Törölt nick Creative Commons License 2014.10.11 0 0 813

Üdv! Tanácsokat szeretnék kérni... Van egy kb. 10-12 méter magas, 150-es (igazából 155, fura) alumínium csővel bélelt kéményünk, amin eddig gázcirkó volt. (A bekötés kb. 2,5 méteren van.) Ezt szeretnénk átalakítani fatüzelésű kéménnyé, amihez a bélést ki kellene cserélni nemesacél belsőre. Ha szakembert bíznánk meg, az vélhetően túlmutatna a pénztárcánk kapacitásán, 100-120 ezernél többet nem tudunk rá szánni. Azt láttam a netes webáruházakon, hogy egyetlen méter 150 átmérőjű és 1 mm falú cső 10 ezer Ft körül van, plusz két idom (tisztító, bekötő) egyenként is tízezer körüliek. Nem gondoltam, hogy ennyire drága. (Mi a legolcsóbb beszerzési forrás vagy lehetőség?) Ezért is kérdezem, hogy végül is ha odafigyel az ember, rákészül, tanulmányozza a szakirodalmat, és megfogadja a tanácsokat, ügyel a buktatókra, akkor kivitelezhető-e saját kezűleg, avagy szabad-e egyáltalán?

Azon túl megkérdeném a tapasztaltabbakat, hogy milyen csövet célszerű vásárolni. Azt még nem tudom, az alu csövet hogyan lehetne kioperálni, az sem világos, a kőművesek mennyire építették körbe, de feltételezem, hogy körben erősen fogja a habarcs. Ezt még akkor is nehéz volna kiszedni, ha hosszában végig felbontanánk a kéményt, amit viszont szintén nem szeretnék. Milyen megoldást javasolnának? Gondolom, nem elegendő egy szűkebb csövet bevezetni az alumínium belsejébe, különösen, hogy jó volna tartani az átmérőt.

A tüzelésre kerülő fa főként vékony ágakból, gallyakból áll, sok a korhadt, így akkor is nagyon kokszol, ha száraz, néha intenzíven kell takarítani, így a műgyanta bélés mindenképp kiesik. Előfordult már kéménytűz is a másik oldali Schiedel kerámia kéményben. Feltételezem, célszerű így az 1mm vastag acélból szerelni a csövet a 0,8-as helyett, hogy tartósabb legyen. Valamint gondolom, 150-es átmérő alá sem ajánlott menni - bár nem tudom, a 130-as mire elég, mire is jó.

Hálás volnék az információkért.