riel Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2630

Már eldöntöttem, hogy nem vágok bele a kazáncserébe, mert megjött az árajánlat, ami vastagon lehúzós és korrekt áron is kérdéses lett volna, hogy mennyire éri meg.

Tagos lemezradiátorok vannak jó nagy felületekkel, így nem magas az előremenő hőmérséklet. 45-50°C között van valahol. Ha nagyon hideg lesz, akkor igény szerint feljebb tekerem majd. Múlt télen elég volt ez a beállítás.

A lábazat szigetelés előtt - tavaly nyáron - az energetikai tanúsítványon E besorolás volt, de múlt télen már fent volt a szigetelés. Az utána állapotról nem készült tanúsítvány, de a kötelezően beleírandó módosítási javaslat - a C energia osztály elérésére - azt tartalmazta, hogy a külső falak mentén a födémtől legalább másfél méter szigetelés szükséges. Nem emiatt, de tettünk szigetelést a lábazatra. Idén nyáron az egyik hidegnek tartott szobában felszedtük az aljzatot és újracsináltuk 5cm szigeteléssel. A+ biztos nincs, valszeg a C-nél tarthatunk, esetleg B-nél. A födémre még 20cm kőzetgyapotot gondoltam. a rajta levő 10cm itt-ott meg van már szottyadva.

A nyílt égéstér hátránya, hogy most a kazánház felett levő szoba hidegebb, mert nem tudom lezárni a helyiséget korszerű nyílászárókkal. Arra még ki kell találni valamit. Esetleg nyílászáró csere + légbevezető. A sugárzó hőt legalább megfogná, ha nem 1 rétegű üveg lenne a kazánházon.

Turbós kazán sem lenne rossz (nyílt égésterű helyett), ha nem kondenzálna, de azt mondja a fűtésszerelő ismerős, hogy azok is kondenzálnak, csak nem olyan anyagból van a hőcserélőjük, ami tartósan bírná. (saválló vagy alu ötvözet)

Előzmény: Törölt nick (2628)