bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.05 0 0 104951

  Rendben.

 

Az élesztők a levegő oxigénjére rá vannak utalva, azonban ha ez nem áll rendelkezésükre, akkor vegyi anyagokból is ki tudják szabadítani az oxigént, hogy életműködésükhöz felhasználják.

 

Életműködésük révén egy cukormolekulából, (C6H12O6) 2 molekulasúlynyi szesz, (C2H5OH) és ugyanannyi szénsav, (CO2) képződik.

 

A borélesztő gombák a must cukortartalmát alkohollá és szén-dioxiddá alakítják. A sörélesztő gombák az árpából készült malátalé erjedését idézik elő. A boltokban árusított élesztő, amely nélkülözhetetlen a kelt tésztákhoz, szintén szeszélesztő gombák tömege. Az erjedés során keletkező szén-dioxidtól nő meg a tészta térfogata és válik lyukacsossá szerkezete.

Előzmény: szilvakukc (104910)