Spenót Creative Commons License 2014.10.01 0 0 167261

Ha elfogadod, hogy mondjuk 185 a max. pulzusod (de legyen akár188), akkor a neten ezerféle, de eléggé egybehangzó módszert találsz arra, hogy kiszámítsd a különböző zónáidat. Ha ez megvan, akkor idővel megszerzed a tapasztalatot, hogy ha akarod, akkor testre szabhasd magadnak. 

Én nem értek a dologhoz, csak azt írom le, ami rám ragadt. Szóval, a fejlődéshez jobban jársz, ha többféle edzést is csinálsz, de ezt már tudod és teszed is. Nálad a hosszú, lassú futásokat hiányolom, ami pont a regenerációt is segítené. Ezért is kell alacsony pulzuson végezni.

Én régen sosem futottam egymást követő napokon, mert azt gondoltam, hogy ezzel megóvom a térdemet és pihennek az izmaim. Ehelyett most azt csinálom, hogy a nyaggatósabb edzésnapok után futok valami tényleg alacsony pulzusos 5-6km-t és direkt csinálok pihenőnap nélküli edzéseket is. Hihetetlen módon, sokkal jobban regenerálódom ettől, mint a tényleges pihenéstől. 

 

Éppen most néztem meg a statisztikámat.

Márciusban és áprilisban, amikor újrakezdtem a futást 144-es átlagpulzussal 6km-es volt az átlagos edzésem.

Szeptemberre 133-as átlagpulzussal 10.6km-eseket futok.

A sebességem ez alatt (edzés!) 8perces km-ekről 7:09-re változott. (ebben a bemelegítés és a levezetés is benne van)

Egy átlagos edzés 50percről 1:15-re változott.

 

A sebességem fejlődéssel természetesen nem vagyok maradéktalanul elégedett, de ha ez így megy tovább, akkor tavaszra már egész normális sebességre leszek képes.

 

Régebben nem foglalkoztam ezekkel a dolgokkal. Futottam, 'oszt jóvan. Most már oda kell figyeljek, hogy valami értékelhető eredményre jussak.

 

Ha elér egy előre kitalált pontot a pulzusod, akkor nem kell leállni, csak visszavenni a tempóból. Persze, elég alacsonyan kell ezt meghatározd, nem a max. pulzusod közelében.

 

Nekem a Runtastic a nyugalmi(55) és max(184) pulzusomból a következőket adta ki:

119-132 könnyű edzés

132-145 zsírégetés

145-158 aerob zóna

158-171 anaerob zóna

171 fölött veszélyes

 

Ha nem Maffetone szerint edzek éppen (ez ritka, bár újabban előfordul), akkor általában 160-nál már mindenképpen fékezek, de ilyenkor még fölmegy 165-re néha.

A legutóbbi sietős szigetkörömön 163-as átlagpulzusom volt és 180 volt max a célban.

 

Lehet, hogy én túl óvatos vagyok, de egyrészt nekem az egészségem a legfontosabb, másrészt meg majd megbeszélem az edzőmmel, ha lesz :) /ma kiderül valszeg/

 

 

Előzmény: pom-pom57 (167256)